Papa evită confruntarea între religie şi ştiinţă

Papa Benedict al XVI-lea şi-a anulat o vizită programată la Universitatea Sapienza din Roma, după protestele mai multor profesori şi studenţi care au susţinut dimensiunea pur laică a instituţiei de învăţământ.

Vaticanul a anunţat oficial ieri că, în lumina evenimentelor petrecute la universitate, Suveranul Pontif a decis să amâne vizita şi, implicit, discursul pe care trebuia să-l ţină azi în faţa a 1.000 de invitaţi. Principalul motiv de nemulţumire exprimat de protestatari a fost un discurs din 1990 în care cardinalul Ratzinger - viitorul Papă - a apreciat procesul intentat de Biserică omului de ştiinţă Galileo Galilei drept „just“.

La momentul respectiv, în 1633, Galileo a fost obligat să renunţe în mod public la susţinerea sa pentru sistemul heliocentric, care venea în contradicţie cu viziunea clerului asupra Universului. Solicitări adresate Papei privind renunţarea la vizită au fost trimise la Vatican într-o scrisoare semnată de 67 de profesori şi lectori.

Mai mult, studenţii au anunţat pe pagina web a universităţii că îl vor întâmpina pe Suveranul Pontif cu acorduri de muzică rock, pe care acesta a catalogat-o drept „lucrarea diavolească“ şi cu o paradă „anticlericală“ pentru drepturile homosexualilor. Prodi dezaprobă

Anularea vizitei a provocat mai întâi uimire şi mai apoi nemulţumire, atât în guvernul de la Roma, cât şi în ziarele italiene care au condamnat la unison acţiunile protestatarilor. Premierul Romano Prodi şi-a exprimat „solidaritatea“ cu Suveranul Pontif şi a criticat atitudinea studenţilor şi a profesorilor.

O reacţie asemănătoare au avut preşedintele Giorgio Napolitano şi fostul premier Silvio Berlusconi. În vreme ce „Corriere della Sera“ a vorbit despre „o înfrângere pentru ţară“, iar „Il Giornale“ a titrat simplu „Biata Biserică, biata Italie“, „La Repubblica“ a atras atenţia asupra mediocrităţii unui stat în care toleranţa este o valoare uitată. De cealaltă parte, unul dintre profesorii semnatari ai scrisorii de protest, Marcello Cini, a declarat pentru AFP că este mulţumit de decizia Papei, dar că acesta a început să joace rolul victimei.