Papa Benedict al XVI-lea, cel mai longeviv suveran pontif din istorie

Papa Benedict al XVI-lea, cel mai longeviv suveran pontif din istorie

IL MESSAGGERO (Italia). Papa emerit Ratzinger a atins, miercuri, 2 septembrie, un record până acum greu de obținut, devenind cel mai vârstnic suveran pontif din istorie.

De fapt, Ratzinger l-a depășit pe Leon al XIII-lea, care a trăit 93 de ani și care este considerat cel mai longeviv Papă. Joseph Ratzinger, în ciuda unor eșecuri, a trecut pragul de 34.109 zile de viață.

În această perioadă se recuperează de virusul la față care l-a afectat și, deși este încă destul de slăbit, își recapătă puțin câte puțin forțele, chiar dacă îi este din ce în ce mai greu să meargă în totală autonomie.

Papa Leon al XIII-lea, suveranul pontif pe care Ratzinger l-a depășit, este amintit în istoria papilor din epoca modernă ca fiind cel care a identificat angajamentul în domeniile social și politic printre sarcinile Bisericii. De fapt, lui i e datorează promulgarea „Rerum Novarum", prima enciclică socială care a pus bazele doctrinei sociale a Bisericii.

În clasamentul celor mai longevivi suverani pontifi după Benedict al XVI-lea și Leon al XIII-lea se află Clement al XII-lea, născut pe 7 aprilie 1652, care a devenit papă pe 12 iulie 1730 și a murit pe 6 februarie 1740, la aproape 88 de ani. La scurt timp, istoricii l-au inclus pe Clement al X-lea în clasament, care a murit pe 22 iulie 1676, la zece zile după ce a împlinit 86 de ani. (Rador)

Fostul Suveran Pontif trăieşte într-o mănăstire din Vatican după ce a demisionat în urmă cu şase ani din fruntea Bisericii Catolice. El a fost primul papă în aproape 600 de ani care a luat această decizie. După retragerea sa, fostul papă şi-a impus iniţial o viaţă de contemplare şi de linişte, însă a început apoi să se exprime tot mai deschis asupra unor chestiuni cheie ale Bisericii Catolice.

La începutul anului a criticat ideea renunţării la celibat în rândul preoţilor într-o nouă carte despre criza abuzurilor din Biserica Catolică.

În urma penuriei de preoţi din Amazonia, un sinod a sugerat hirotonisirea bărbaţilor căsătoriţi şi ajunşi la vârsta a treia (denumiţi „viri probati"), preferabil autohtoni.

Benedict al XVI-lea s-a exprimat într-o carte scrisă în colaborare cu cardinalul ultra-conservator Robert Sarah, în care fostul papă declară că preoţilor nu trebuie să le fie oferită tentaţia de a renunţa la celibat.

După ce numeroase cazuri de abuzuri ale preoţilor catolici au fost dezvăluite în lumea întreagă, în rândul Bisericii Catolice, dar şi în afara ei, au devenit tot mai intense solicitările ce vizează anularea interdicţiei - veche de mai multe secole - preoţilor de a se căsători.

Cu toate acestea, fostul papă Benedict al XVI-lea consideră că rolul preotului trebuie să rămână acela de „mire al lui Hristos".

 

Ne puteți urmări și pe Google News