Vizita Papei Benedict al XVI-lea la Lourdes, primită cu entuziasm de catolicii francezi, de presă şi de preşedintele Nicolas Sarkozy.
Papa Benedict al XVI-lea a celebrat, ieri, la Lourdes, în sud-vestul Franţei, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolici, o slujbă dedicată suferinzilor, la care au participat mii de credincioşi. De altfel, Suveranul Pontif a fost primit cu multă căldură de catolicii francezi, deşi pe tot parcursul vizitei sale şi-a menţinut atitudinea conservatoare, comentează AFP. În ultima zi a vizitei sale în Franţa, care a început vineri, Suveranul Pontif s-a adresat bolnavilor aflaţi în scaun cu rotile.
„Există lupte pe care omul nu le poate susţine singur, fără ajutorul graţiei divine“, a afirmat Papa în sanctuarul de la Lourdes, unde mii de suferinzi vin în fiecare an în speranţa unei vindecări. „Surâsul Mariei se adresează în special celor suferinzi, pentru a putea găsi în el alinare şi linişte“, a adăugat acesta. Tradiţia catolică spune că, în urmă cu 150 de ani, Fecioara Maria i-a apărut Bernadettei Soubirous în grota de la Lourdes, iar vizita Papei a avut loc în contextul acestei aniversări. O vizită de succes într-o societate laică Vizita Papei în Franţa a fost bine primită nu numai de credincioşi, ci şi de o bună parte a presei franceze, comentarii pozitive venind, printre altele, din partea ziarelor „Le Figaro“ (conservator), „La Croix“ (catolic) şi „L’Alsace“ (regional). Suveranul Pontif a fost întâmpinat la sosirea sa pe aeroportul Orly chiar de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi de soţia acestuia, Carla Bruni. Sarkozy s-a mai deplasat la aeroport pentru a întâmpina o personalitate o singură dată, cu ocazia vizitei fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, în 2007.
Prezenţa lui Sarkozy la aeroport a venit în condiţiile în care, în decembrie anul trecut, acesta a declanşat o adevărată polemică în Franţa după ce s-a pronunţat pentru „o laicitate pozitivă“, o atitudine bine primită de Vatican. „Ar fi o nebunie să fim privaţi (de religii - n.r.). De aceea fac apel la o laicitate pozitivă“, a reiterat Sarkozy în faţa Suveranului Pontif. Atitudinea adoptată de şeful statului francez a provocat reacţii puternice în cercurile laice şi în tabăra politicienilor de stânga încă de anul trecut. Aceasta pentru că Franţa este o ţară laică, iar separarea Bisericii de Stat este garantată de Constituţie.
Probleme spinoase, tratate conservator Pe de altă parte, Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat, în timpul vizitei sale în Franţa, „principiul indisolubilităţ ii mariajului“, refuzând orice deschidere a Bisericii faţă de persoanele divorţate care se recăsătoresc. Suveranul Pontif a apreciat totuşi că Biserica trebuie „să-i înconjoare cu cea mai mare afecţiune pe cei şi cele care nu reuşesc să respecte acest principiu“. Însă, în timp ce în unele parohii din Franţa preoţii propun binecuvântarea persoanelor divorţate şi recăsătorite, Papa a subliniat că „nu pot fi admise iniţiativele care vizează să binecuvânteze uniunile nelegitime“.