Încrederea publicului în președintele Vladimir Putin a scăzut la un nou nivel minim în luna mai, deoarece mai mulți ruși au declarat că sunt gata să iasă în stradă pentru a protesta împotriva căderii nivelului de viață, potrivit rezultatelor sondajului independent, Levada.
Un sfert dintre respondenți l-au numit pe Putin atunci când au fost solicitați să identifice politicienii în care au cea mai mare încredere, a declarat vineri agenția de votare Levada. Aceasta este însă cu trei puncte procentuale mai jos față de aprilie și mai puțin de jumătate când Levada a început să pună această întrebarea în 2017.
„Declinul lent, dar continuu al aprobării activităților lui Vladimir Putin este înregistrat indiferent de metodologia sondajului sau de modul în care sunt formulate întrebările”, au spus reprezentanții Levada într-un comunicat de presă.
Sondajul a reliefat, de asemenea, dublarea respondenților nehotărâți de la 17% în ianuarie la 33% în aprilie, precum și despre pachetul de modificări constituționale menite să extindă mandatul lui Putin până în 2036 și gestionarea de către guvern a focarului de coronavirus.
În combinație cu cei 16% care au spus că au încredere în toți politicienii, Levada a spus că „jumătate dintre ruși nu au încredere în nimeni sau nu știe cine să aibă încredere”. În rezultatele sondajului publicat luni, Levada a declarat că 28% dintre respondenți și-au exprimat disponibilitatea de a participa la proteste pentru scăderea nivelului de trai. Aceasta este mai mare cu patru puncte procentuale față de sondajul anterior din februarie și reprezintă cea mai ridicată pondere înregistrată de la maximul de 30% din noiembrie 2018, după ce Putin a semnat o lege controversată care crește vârsta de pensionare.
Respondenții care au fost cei mai puțin înstăriți au avut mai multe șanse să spună că vor fi dispuși să se alăture demonstrațiilor (37%), a declarat șeful Levada, Lev Gudkov, pentru site-ul de știri Open Media.
„Este un efect foarte neașteptat, care cred că se datorează în mare măsură unei creșteri accentuate a incertitudinii, amenințării cu pierderea locului de muncă, a scăderii veniturilor, a anxietății generale și a instabilității evidente în viață”, a declarat Gudkov, informează themoscowtimes.com.
Levada a efectuat ambele sondaje telefonice între 1.623 de respondenți ruși în perioada 22-24 mai.