O tentativă de atentat împotriva președintelui american Donald Trump a a fost dejucată de serviciul însărcinat cu paza președintelui. Incidentul a avut loc în timpul vizitei lui Tump la Manilla, în Filipine, în cursul anului 2017 și a fost organizat de un grup de jihadiști care doreau asasinarea președintelui. Informația nedezvăluită la acel moment a apărut într-un documentar difuzat recent.
Președintele american era în vizită la Manilla, în Filipine, pentru a se întâlni cu președintele Rodrigo Duterte și cu alți lideri din Asia de Sud, cu ocazia summitului ASEAN, potrivit www.digi24.ro
În documentarul „Serviciile secrete americane: în linia de front”, difuzat de National Geographic, agenți ai serviciilor secrete relatează cum au procedat la fața locului și cum i-au salvat viața lui Donald Trump. Informația a rămas secretă până acum.
Chad Ragan, agent special din serviciul pentru protecția președintelui, a fost omul care s-a ocupat de această deplasare în Filipine. Numele de cod al operațiunii era „Mogul”. Audrey Gibson, agentă specială a serviciilor de informații, era deja ochi și urechi la fața locului. Cei doi detaliază în documentar acele zile trăite cu intensitate.
Cu mai multe zile înainte de vizita președintelui american, gruparea teroristă Stat Islamic difuzase mai multe filmulețe pe internet în care îl amenința direct pe Donald Trump. Nivelul de alertă în Filipine a fost ridicat la „critic”. Într-unul dintre filmulețe, pe fundalul unei imagini a președintelui ciuruit de gloanțe, era transmis un mesaj prin care jihadiștilor li se cerea „să fie pe metereze” și să-i „întindă o cursă”.
Agenții au remarcat apoi mesaje amenințătoare pe rețelele sociale, transmise chiar înainte de sosirea președintelui în Filipine. Pe Twitter, un utilizator a scris: „Voi fi la Manilla în același timp cu Trump (...) Mă voi sacrifica pentru echipă”. Mesajul era însoțit de fotografia lui Lee Harvey Oswald, omul care l-a asasinat pe John F. Kennedy. Același internaut a postat apoi pe Instagram fotografii cu el având în mână cartea „How to Kill : The Definitive History of the Assassin” (Cum să ucizi: istoria definitorie a asasinului) , de Kris Hollington.