Panică în UE. Îndemnul care salvează afacerile: „Faceți grătare mai multe acasă”

Panică în UE. Îndemnul care salvează afacerile: „Faceți grătare mai multe acasă”

Criza coronavirusului perturbă industria alimentară mondială, provovând reducerea producţiei.

Un  procesator belgian de cartofi congelaţi, care nu mai are spații de depozitare, este nevoit să reducă producția cu 20%. Potrivit procesatorului de cartofi, propriile sale spaţii frigorifice sunt pline și nu mai găseşte spaţii de închiriat.

„Atunci când nu mai poţi depozita alimentele în spaţii frigorifice pur şi simplu trebuie să opreşti producţia" a declarat directorul operaţional Kristof Wallays.

În această perioadă, cererea pentru spaţii frigorifice a crescut, iar produse precum legumele sau carnea, care în mod normal sunt vândute proaspete, concurează acum pentru spaţii de depozitare cu produsele congelate. Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, blocarea porturilor din China a dus la o criză de containere frigorifice goale utilizate în transporturile maritime.

În aceste condiții, alimentele care sunt exportate de China în întreaga lume stau blocate acasă în spaţii frigorifice.

Lineage Logistics, cel mai mare furnizor mondial de spaţii frigorifice, estimează că peste 90% din facilităţile sale din Europa sunt deja pline.

„Am ajuns într-un punct critic" spune Mike McClendon, preşedinte pentru operaţiuni internaţionale a Lineage Logistics.

Totuși, o rază de speranță a început să se întrevadă după ce mai multe state au anunțat relaxarea măsurilor de restricție din cauza pandemiei de coronavirus. „Sperăm că reluarea activităţii în economiile din Europa va duce la diminuarea stocurilor dar nimeni nu poate spune cum vor evolua lucrurile. Guvernele încep să relaxeze restricţiile dar ce se va întâmpla dacă vom avea un al doilea val de pandemie?", se întreabă directorul pentru Europa de la Global Cold Chain Alliance, Julie Hanson.

„Nu putem să punem la punct rapid noi spaţii frigorifice, pur şi simplu nu este fezabil. Din punctul nostru de vedere cel mai bun lucru este să încercăm să îi încurajăm pe oameni să mănânce carnea în loc să o congeleze", spune Ellie Phipps, responsabil la Asociaţia crescătorilor de ovine din Marea Britanie, potrivit digi24.ro