Panică în Marea Britanie: Numărul românilor și bulgarilor cu drept de muncă a crescut cu 200% în 2014

„Creștere ȘOCANTĂ” a numărului de români și bulgari care au dreptul să lucreze în Marea Britanie, anunță isteric tabloidul britanic Daily Express.

Express este publicația care a făcut o campanie intensă împotriva imigranților români și bulgari și a scris o petiție către guvernul de la Londra, cu semnături de la cititori - o adevărată „cruciadă”, după cum au numit-o jurnaliștii  respectivi - împotriva deschiderii granițelor, la 1 ianuarie 2014, pentru că românii și bulgarii „le vor invada” țara.

Campania respectivă a fost susținută de partidul de extremă dreaptă, anti-UE și anti-imigranți, UKIP, condus de celebrul Nigel Farage.

Mai mult de 150.000 de români au acum acces la joburile din Marea Britanie, o creștere cu 223% față de anul trecut, după ce au primit dreptul de a lucra în Regatul Unit, la fel ca orice cetățean din UE.  

Peste 17.000 de bulgari s-au înregistrat pentru a primit numere de asigurare în 2014, dar cifra a crescut până la 40.576, notează sursa citată.

Înainte de 1 ianuarie 2014, după aderarea la UE în 2007, românii și bulgarii aveau dreptul de lucra doar în munci sezoniere precum cules de fructe sau să aibă propria companie. Restricțiile fiind ridicate, numărul celor care doresc și pot să lucreze în Marea Britanie a crescut.

Jumătate dintre imigranții „din blocul estic” doresc să lucreze în Londra, 11.000 în suburbia Newham.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Muncă și Pensii, al căreui nume nu este dezvășluit ar fi declarat că „britanicii au dreptate să fie îngrijorați că acești oameni au venit în țara noastră cu intenții bune. Guvernul a deschis calea cu o serie de măsuri pentru a combate abuzurile, pentru a restrânge imigrația și pentru a înăspri condițiile de accedere la ajutoarele sociale”, ar fi spus oficialul.

Luna trecută s-a aflat că imigranții din UE ocupă joburi de 10 ori mai multe decât muncitorii născuți în Marea Britanie. Este citată o europarlamentară din partea Ukip, Jane Collins, care spune: „Nivelul acestei imigrații, de obicei necalificată, din interiorul UE, este total nesustenabilă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”.