Începe războiul? Panică în China! Beijingul se teme de un “atac surpriză” din partea lui Trump

Începe războiul? Panică în China! Beijingul se teme de un “atac surpriză” din partea lui Trump

Numirea bruscă a unui nou secretar al Apărării de către Donald Trump a provocat panică la Beiing. Cu atât mai mult, cu cât Mark Esper (cu care Donald Trump a avut mai multe divergențe) a fost înlocuit cu Christopher Miller, fost ofițer al Forțelor Speciale și șef al Centrului Național Antiterorism al SUA.

Analiștii militari spun că numirea a provocat îngrijorare la Beijung.  Conducătorii chinezi cred  că promovarea lui Miller ar putea aduce o atitudine mai dură a SUA față de Beijing.

Zhou Chenming, expert militar din Beijing, a declarat că acțiunile lui Mark Esper erau previzibile , dar că acum liderii de la Beijing China evaluează posibilitatea unor surprize.

Noul secretar al Apărării „este specializat în atacuri surpriză"

Chenming a declarat pentru South China Morning Post că dl Miller „este specializat în atacuri surpriză și operațiuni militare aventuroase”.

Experții chinezi  evaluează în cele mai mici detalii mesajele de pe Twitter prin care Trump a anunțat înlocuirea.  „Mă bucur să anunț că Christopher C. Miller, directorul respectat al Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului (confirmat în unanimitate de Senat), va fi secretar interimar al apărării, care va intra în vigoare imediat.Chris va face o treabă grozavă! Mark Esper a fost revocat. Aș dori să-i mulțumesc pentru serviciile aduse”.

Trump se agață de putere?

Li Haidong, profesor la Institutul de Relații Internaționale al Universității de Afaceri Externe din China, vine cu o altă ipoteză, și anume că demiterea lui Esper ar putea legată de  refuzul lui Trump de a recunoaște rezultatul alegerilot în săptămânile care i-au mai rămas la putere .

Haidong a declarat pentru presa de stat chineză: „Nu putem exclude posibilitatea ca, în cele 70 de zile rămase, Trump să refuze să părăsească Casa Albă”.

De asemenea, presa chineză, citând analiști militari, susține că numirea lui Miller  reprezintă  „o schimbare a politicii de bază a SUA”.

Cât de justificate sunt aceste temeri e greu deocamdată de estimat, Miller a sosit la Pentagon, s-a întâlnit cu înalți oficiali și a emis unele dispoziții. A declarat, însă, că personalul nu ar trebui să se aștepte la „schimbări semnificative în acest moment”, notează CNN  citând un oficial de rang înalt.

Se lucrează pentru detensionarea situației

Relațiile dintre SUA și China sunt extrem de încordate pe fondul tensiunilor militare din Marea Chinei de Sud. Ajutorul militar acordat de americani Taiwanului este și el un factor perturbator.

Cu toate astea, cele două țări fac eforturi pentru a detensiona situația. Luna trecută, oficiali din Washington și Beijing s-au întâlnit prin teleconferință în  prima întâlnire a Grupului de lucru pentru comunicații de criză.

„Cele două părți au convenit asupra importanței stabilirii mecanismelor de comunicare în timp util în timpul unei crize, precum și asupra necesității de a menține canale regulate de comunicare pentru a preveni criza și a efectua evaluarea post-criză”, a anunțat Pentagonul într-un comunicat remis presei

Recent, pușcașii marini americani au început un exercițiu  de o lună împreună cu armata taiwaneză. Comandamentul Marinei din Taiwan a declarat că antrenamentul „de rutină” va „îmbunătăți capacitățile de luptă ale trupelor taiwaneze”, scrie cotidianul britabic Express.

 

Stupoare la Moscova. Putin își trădează atât aliații, cât și misiunea istorică a Rusiei

Putin i-a trântit lui Erdogan ușa peste degete! Turcii nu au ce căuta aici

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News