Panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă în continuare pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale

Panglica „Sfântul Gheorghe”, interzisă în continuare pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale

Poliţia va aplica amenzi mari celor care vor purta la întrunirile prilejuite de 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe”, precum şi literele „V” şi „Z”, considerate simboluri ale agresiunii militare ruse în Ucraina.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat, joi, 4 mai, cetăţenii Republicii Moldova despre prevederile și însemnele care pot fi utilizate la evenimentele din 9 mai. Potrivit şefului de la Poliţie, doar veteranii de război care vor purta panglica bicoloră la ordine şi medalii nu vor fi amendaţi.

Cât de mari sunt amenzile pentru purtarea simbolurilor Rusiei

În rest, amenzile rămân cele valabile și anul trecut - 4500-9000 lei pentru persoanele fizice, 9-18 mii lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere, și de la 18 mii la 30 mii lei, pentru persoanele juridice.

Amintim că, luna trecută, Curtea Constituţională a adoptat o decizie care prevede că  interdicția și sancționarea utilizării acestor simboluri „sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, iar agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol sau altul și să constate scopul urmărit de utilizator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandal în jurul deciziei Curții Constituționale

După votarea deciziei respective, Curtea Constituțională a devenit ținta unui val de critici, iar  prin culisele puterii s-a vehiculat că fosta preşedintă a instanţei, Domnica Manole, s-ar fi răzbunat astfel pe preşedinta Maia Sandu pentru că nu i-a agreat candidatura pentru un nou mandat.

După decizia instanţei constituţionale privind condiţiile de afişare a panglicii „Sfântului Gheorghe” și a simbolurilor „Z” și „V”, Liga Tineretului Rus a anunţat că la 9 mai va aduce în Piaţa Marii Adunări Naţionale o panglică bicoloră negru-oranj cu lungimea de un kilometru.