Pandemia va dura încă șapte ani! Un studiu Bloomberg

Pandemie de șapte an, arată un studiu Bloomberg. România, ritm lent de vaccinare, dar este înaintea altor state, precum Spania sau Italia. Potrivit analizei Bloomberg, în ritmul actual de vaccinare, va dura șapte ani pentru ca lumea să atingă imunitatea efectivului împotriva coronavirusului.

Pandemia de coronavirus va continua pentru încă șapte ani la rata actuală a vaccinărilor la nivel mondial, prevăd noi calcule. Va dura șapte ani pentru a pune capăt pandemiei coronavirusului prin vaccinarea a 75% din populația lumii - dar SUA ar putea atinge imunitatea turmei până în Anul Nou 2022, arată un calculatorul de vaccinare realizat de Bloomberg. Până în prezent, în întreaga lume au fost administrate 119 milioane de doze de vaccin. SUA a dat una sau mai multe doze doar la 8,7% din populația sa, iar campania de vaccinare din SUA este pe cale să lovească popularitatea noului președinte, Joe Biden care și-a stabilit un obiectiv de peste 100 de milioane de vaccinări  în primele sale 100 de zile de funcție.

Pandemie, șapte ani - Bloomberg

România are un ritm lent de vaccinare,

având doar 3,2 din populație vaccinată, sub ritmul Serbiei, dar înaintea Poloniei, Spaniei și Italiei.

SUA ar trebui să atingă imunitatea turmei până în ziua de Anul Nou 2022, sugerează calculatorul de vaccinare Bloomberg. Va dura atât de mult până să ajungă la estimarea doctorului Anthony Fauci pentru pragul de imunitate al turmei de 75% dintre persoanele inoculate la nivel global.  Însă toate acestea depind de eficiența vaccinurilor împotriva variantelor de virus precum cele care au apărut în Africa de Sud și Brazilia, care par să ofere noi temeri cercetătorilor.

Țări precum SUA și Marea Britanie vor atinge imunitatea de turmă în decurs de un an la ritmurile lor actuale de vaccinare, în timp ce țări precum China și Canada ar putea dura până la șase ani. Între timp, Israelul dă un exemplu lumii cu viteza de vaccinare. Micuța insulă Seychelles, în largul coastei de est a Africii, ocupă în prezent locul al doilea în cursa de vaccinare, 38,6% din populația sa primind una sau mai multe doze de vaccinuri. Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Bahrain bat, de asemenea, SUA cu vaccinări administrate la 11,8 la sută sau mai mult din populația lor.

Pandemie, șapte ani - Bloomberg

Marea Britanie, în special, a avansat, cu un început mai devreme, un program mai bine sincronizat și trei vaccinuri sunt deja autorizate. Până acum a administrat cel puțin o doză de vaccin pentru 15,7% din populația sa. La rata actuală de 438.421 de vaccinuri pe zi, Marea Britanie va atinge imunitatea de turmă cu mult înainte de sfârșitul anului.

Dar pandemia este o problemă globală prin definiție și, dacă o țară nu atinge imunitatea de turmă, virusul ar putea apuca acolo și ar putea fi exportat către alte națiuni, riscând o reapariție internațională.

Și a apărut o altă amenințare: Variantele „Super-covide”.

Nouă vaccinuri sunt autorizate la nivel mondial și cel puțin două variante ar putea fi eficiente împotriva noilor tulpini. Studiile în laborator sugerează că atât vaccinurile Modena, cât și vaccinurile Pfizer sunt probabil „protectoare” împotriva variantelor, dar eficacitatea fiecăruia este diminuată. Acest lucru poate înseamna că protecția lor nu va dura atât de mult. Rămâne încă o necunoscută cum funcționează cu adevărat împotriva mutațiilor.

De acest lucru depinde eficacitatea campaniei mondiale de vaccinare.