Pe fondul prăbuşirii cererii de petrol la nivel global din cauza coronavirusului, Grupul petrolier BP a anunţat un plan care vizează desfiinţarea unui număr de 10.000 de posturi.
Această cifră reprezintă aproximativ 15% din forţa de muncă, Grupul numărând în prezent, 70.100 de posturi.
Aproximativ o cincime dintre posturile care vor fi desfiinţate provin din Marea Britanie, unde BP are 15.000 de angajaţi, a precizat un purtător de cuvânt al grupului, citat de Reuters.
Într-un e-mail transmis staff-ului companiei, directorul general al grupului, Bernard Looney, a precizat, potrivit BBC, că preţurile la petrol au scăzut mult sub nivelul necesar pentru a face profit. „Cheltuim mult, mult mai mult decât producem. Vorbesc despre milioane de dolari în fiecare an”, a arătat Looney, potrivit Agerpres.
La nivel mondial, ţările au recomandat populaţiei să stea în case şi să nu călătorească ceea ce a cauzat o prăbuşire a cererii pentru petrol. Drept rezultat, costul petrolului a scăzut la mai puţin de 20 de dolari pe baril în perioada de vârf a pandemiei, ceea ce reprezintă mai puţin de o treime din costul de 66 de dolari de la începutul anului. De atunci, preţul a recuperat parţial din pierderi, ajungând la aproximativ 42 de dolari pe baril, comentează BBC.
Potrivit Reuters, Chevron Corp, a doilea producător american de ţiţei, a anunţat luna trecută o reducere a posturilor la nivel global cuprinsă între 10 şi 15%.
OPEC+ a prelungit, astfel, un acord care a ajutat la dublarea preţului ţiţeiului în ultimele două luni prin retragerea a aproape 10% din furnizările globale de pe piaţă. Grupul a decis în aprilie reducerea producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi (bpd) în lunile mai şi iunie. Din iulie, reducerile se vor atenua gradual, iar până în decembrie se vor situa la 7,7 milioane barili pe zi. Acordul este menit să combată declinul preţului ţiţeiului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit cu 70% până la mijlocul lunii aprilie şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.