La 11 martie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul de COVID-19 o pandemie globală. În zilele precedente, mulți spuseseră deja că era vorba de o pandemie, astfel încât declararea statutului de pandemie a apărut relativ târziu.
Răspândirea virusului a dus la schimbări fără precedent în întreaga lume, deoarece guvernele și autoritățile din domeniul sănătății au încercat să stopeze acest fenomen.
''Estimăm că în zilele și săptămânile următoare vom vedea că numărul cazurilor, cel al deceselor și numărul țărilor afectate va crește și mai mult'', a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, când a făcut anunțul în 2020. .
Statisticile arată că decesele cauzate sau legate de COVID-19 s-au adăugat semnificativ la ratele de deces în exces la nivel global. Potrivit Universității Johns Hopkins, COVID-19 a cauzat direct peste 6,8 milioane de decese. Astăzi, prin vaccinare și datorită faptului că mutațiile virusului au dat naştere unor variante mai slabe, amenințarea a fost sufocată.
Cu toate acestea, în ultimele luni, în Europa au crescut brusc ratele de mortalitate în exces, se arată în analiza Eurostat.
Ce este mortalitatea excesivă?
Mortalitatea în exces se constată prin compararea numărului de decese într-o anumită perioadă de timp (cum ar fi un an) cu numărul mediu de decese în aceeași perioadă de timp în anii precedenți.
Analiza Eurostat
Analiza efectuată de Eurostat a constatat că ratele de mortalitate în exces în Uniunea Europeană au crescut cu 19% în decembrie 2022, comparativ cu numărul mediu de decese în aceeași perioadă în perioada 2016 - 2019. Ce înseamnă acest lucru în cifre? Potrivit EuroMOMO, în decembrie 2022 au fost înregistrate peste 101.000 de decese, față de 109.000, înregistrate în 2020, când SARS-COV-2 circula intens în întreaga Europă.
Dar nu toate decesele în cazurile de COVID-19 sunt provocate de COVID-19. Condițiile generale de sănătate ale subiecților fac diferența și stările cele mai critice stări sunt cele ale personelor care suferă de boli cardiovasculare și/sau respiratorii.
Rata de mortalitate în exces varia între statele membre ale UE. În decembrie 2022, țările din Europa de Est, precum Bulgaria și România, au înregistrat rate mult mai mici decât media UE, de la -6% până la -5,5%. Însă în decembrie 2022, țări precum Germania, Franța, Austria și Irlanda au depășit media. Germania, de exemplu a înregistrat în decembrie o creștere uluitoare de 37,3% a deceselor.
''Este posibil ca acum, populația să aibă o imunitate mai slabă împotriva gripei decât în anii pre-COVID-19, deoarece din cauza distanțării sociale și a purtării măștii, foarte puțini oameni au avut gripă în ultimii doi ani'', spune Dmitri Kobak, cercetător la Universitatea din Tübingen.
Mai există însă şi alți factori care pot contribui la creșterea ratelor de mortalitate în exces în Europa. De exemplu, pandemia a pus o mare presiune asupra sistemelor de asistență medicală, îngreunând accesul persoanelor la îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni, o situaţie care ar putea explica numărul mare de decese din cauze care nu sunt legate de COVID, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul.
''Sistemele [de sănătate] încearcă să recupereze diagnosticele ratate și tratamentele întârziate cauzate de pandemie, mai ales atunci când spitalele erau copleșite şi aveau personal insuficient. Acest lucru se adaugă la presiunea actuală asupra sistemelor de sănătate'', a declarat pentru Euronews.Dr. Jeffery Lazarus, șeful grupului de cercetare a sistemelor de sănătate la ISGlobal Barcelona. Este clar că povara pandemiei asupra sistemelor naționale de sănătate a evidențiat problemele critice existente.Mulți susțin că această criză continuă.
Dar condițiile medicale nu sunt singurul factor care contribuie. Clima afectează şi ea din ce în ce mai mult sănătatea oamenilor. De exemplu, valurile istorice de căldură care au zguduit Europa în vara anului 2022, când temperaturile din Spania, Italia, Franța și Regatul Unit au atins constant 40 de grade: perioada de seceta intensă de pe continent nu a dus doar la lipsa apei, ci și la moarte.
Potrivit OMS, în Europa au murit din cauza căldurii peste 15.000 de oameni.
''Cei mai vulnerabili la valurile de căldură sunt de obicei lucrătorii în aer liber, cum ar fi cei din agricultură și construcții, precum și persoanele în vârstă, aflate deseori într-o stare de sănătate precară'', spune Jeffery Lazarus, de la ISGlobal Barcelona
Ce pot face guvernele pentru a preveni viitoarele pandemii?
Prin urmare, fenomenul creșterii ratelor de mortalitate în exces pe care îl vedem în prezent în Europa este cauzat de o serie de factori.
Pe măsură ce începem să ne gândim la o eră post-pandemică, guvernele sunt extrem de conștiente de faptul că sănătatea și libertatea noastră nu vin de la sine, dar ce se poate face? ''Guvernele trebuie să fie proactive și nu reactive'' spune doctorul Lazarus. ''Trebuie să adopte măsuri de control bazate pe evidenţe, cum ar fi îmbunătățirea calității aerului din interior și promovarea vaccinului anti-COVID-19. În schimb, ele încearcă să întoarcă pagina pandemiei, rezultatul fiind că milioane de europeni se îmbolnăvesc de COVID-19, sau de Long Covid'. (Rador)