Pandemia COVID-19: Complicitatea Letală dintre comuniștii din China și comuniștii de la OMS
- Adrian Pătrușcă
- 21 martie 2020, 06:45
Taiwanul acuză Organizația Mondială a Sănătății că a ascuns informații esențiale despre coronavirus pentru a nu leza China.
Responsabilii din Sănătate taiwanezi au alertat OMS încă de la sfârșitul decembrie 2019 că noul virus poate fi transmis de la om la om, dar OMS nu a transmis mesajul către alte țări și l-a ascuns, scrie Financial Times.
După câteva săptămâni de la primirea avertismentului din Taiwan, OMS continua să afirme, pe 14 ianuarie, că noul coronavirus nu este contagios pentru oameni.
Taiwanul a comunicat pe 31 decembrie 2019 OMS, informațiile și îngrijorările pe care le avea despre coronavirus, în conformitate cu Regulamentul Sanitar Internațional. Cadrul RSI este destinat schimbului de informații epidemice între 196 de state.
„Deși site-ul web al RSI oferă o platformă care permite tuturor țărilor să împărtășească informații în legătură cu epidemiile și cu acțiunile de combatere a lor, nici o informație furnizată de țara noastră nu a fost afișată acolo”, a declarat vicepreședintele Taiwanului, Chen Chien-Jen.
„OMS nu a putut obține informații la prima mână pentru a studia și verifica dacă există transmitere de la om la om a COVID-19. Acest lucru a dus la întârzierea anunțului și la pierderea unei oportunități de a ridica nivelul de alertă în China și în întreaga lume”, a adăugat Chen.
OMS a refuzat să comenteze afirmațiile Taiwanului, declarând pentru Financial Times că are „discuții oneste și sincere pe teme adesea sensibile” cu țările și, pentru a nu pierde încrederea lor, trebuie să „respecte confidențialitatea acestor comunicări”.
Taiwanul a avut un răspuns exemplar la criza coronavirusului. Deși se află situat la doar 320 de kilometri de coasta Chinei, Taiwanul a avut doar 135 de cazuri confirmate de coronavirus și numai 2 morți.
Cu toate acestea, Taiwanul este în bună măsură izolat în cadrul instituțiilor internaționale din cauza influenței pe care China comunistă o exercită în interiorul acestor instituții.
Astfel, de exemplu, din cauza acestor presiuni ale Beijingului, Taiwanul a fost exclus de la participarea în cadrul unui comitet de urgență creat de OMS pe 21 ianuarie, care avea drept scop să determine dacă epidemia de coronavirus se poate dezvolta într-o criză internațională, scrie Foreign Policy.
Relația apropiată dintre regimul comunist de la Beijing și OMS se explică și prin prezența în fruntea organizației de sănătare a etipoianului Tedros Adanom Ghebreyesus, membru al formațiunii marxist-leniniste Frontul Popular de Eliberare din Tigray.
În perioada în care a fost ministrul Sănătății în țara sa, Ghebreyesus a fost acuzat că a ascuns mai multe epidemii de holeră.