Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, atrage atenția că omenirea este expusă unui risc fără precedent pe fondul termerilor legate de circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus. Ghebreyesus nu s-a ferit de cuvinte și a spus că această situație poate produce un „tsunami de cazuri″.
Într-o conferință de presă organizată miercuri, directorul general OMS a declarat că „Delta şi Omicron sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere-record″. De asemenea, el a indicat că așa se ajunge la creşterea numărului de pacienţi care necesită spitalizare, dar și la creșterea deceselor provocate de Covid-19.
„Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri″, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În aceea conferință de presă, directorul OMS a repetat apelul pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor astfel încât acestea să ajungă şi în ţările sărace. El a avertizat că accentul pus pe vaccinarea cu doze booster din ţările bogate poate lăsa naţiunile sărace fără vaccinuri.
Avertismentul lui Tedros Adhanom Ghebreyesus
Ghebreyesus susţine că fiecare ţară trebuie să ajungă la un nivel de acoperire vaccinală de 70% până la jumătatea anului 2022. Doar așa s-ar putea ajunge la stoparea fazei acute a pandemiei.
În Ajunul Anului Nou se va ajunge la 2 ani de când China a alertat OMS despre cele 27 de cazuri de „pneumonie virală″ de origine necunoscută în Wuhan. De atunci, peste 281 de milioane au fost infectate cu noul coronavirus, iar peste 5 milioane au murit.
Și în urmă cu 7 zile, directorul OMS sublinia că administrarea de doze booster nu e suficientă pentru a pune capăt pandemiei. „Nicio ţară nu va putea ieşi din pandemie cu ajutorul dozelor booster, iar dozele booster nu înseamnă undă verde pentru a sărbători cum se prevedea″, a declara Tedros Adhanom Ghebreyesus la Geneva.
„Programele de vaccinare cu doze booster fără discernământ au toate şansele să prelungească pandemia mai curând decât să-i pună capăt, deturnând dozele disponibile către ţări care au deja rate ridicate de vaccinare şi oferind astfel virusului mai multe posibilităţi de a se răspândi şi de a muta″, sublinia dr. Tedros.