Economistul șef Ian Shepherdson a făcut publică o prognoză surprinzătoare, săptămâna trecută, anume că următorul raport guvernamental privind piața muncii va arăta că economia americană a creat 850.000 de locuri de muncă în luna decembrie 2021. 24 de ore mai târziu însă, a devenit clar că fondatorul Pantheon Macroeconomics a ratat complet ținta.
Un alt lucru pe care pandemia de coronavirus l-a dat peste cap - previziunile economice. În ultima lună a anului 2021, patronii americani au angajat, în realitate, doar 199.000 de muncitori, mai puțin de un sfert din numărul pe care l-a estimat economistul șef Shepherdson.
Pentru expert - și pentru mulți alții de pe Wall Street -, prognoza privind locurile de muncă a fost atât un eșec total, cât și o ilustrare a cât de dificilă este evaluarea economiei de 23 de trilioane de dolari, chiar și pentru cei mai perspicace observatori, din cauza pandemiei.
„Este greu să faci predicții, mai ales despre viitor”
„Toată lumea vrea să urmărească precizia informațiilor”, a declarat el luni într-un interviu. „Dar chiar și înainte de coronavirus, era ca și cum ai fi lovit o țintă dintr-un vehicul în mișcare. Acum, suntem și legați la ochi”, a mai spus economistul.
Într-adevăr, prognozele economice au oferit de mult timp dovezi pentru o remarcă atribuită marelui jucător de baseball Yogi Berra: „Este greu să faci predicții, mai ales despre viitor”.
Dar pandemia face ca această sarcină să fie și mai dificilă. Pe măsură ce virusul s-a răspândit și ulterior numărul de cazuri de boală a scăzut, s-au produs unele dintre cele mai nebunești suișuri și coborâșuri din istoria pieței muncii din SUA.
Recesiunea și redresarea post-COVID au șters, de asemenea, relații economice de lungă durată, golind cartierele de birouri din centrul orașului, trimițând muncitorii să muncească în camere de zi și lăsând economiștii să se chinuie să înțeleagă fenomenul.
Pandemia COVID-19 a destabilizat mediul economic
Acest lucru a condus la o economie inconfortabilă între lumea de la începutul anului 2020 și orice realitate care va apărea după ce pandemia va deveni o amintire. Între timp, relațiile familiare dintre variabilele economice cheie au luat-o razna.
Deși salariile cresc mai repede decât în orice moment din deceniul de dinaintea pandemiei, de exemplu, numărul americanilor atrași înapoi pe piața muncii a fost dezamăgitor. La doi ani după ce COVID-19 a lovit pentru prima dată Statele Unite, rata de participare la forța de muncă rămâne aproape de cel mai scăzut nivel din anii 1970, când femeile au început să intre în număr semnificativ în câmpul muncii.
Cu toate acestea, o măsură diferită, care urmărește numărul americanilor angajați cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani, raportat la populația totală, a înregistrat anul trecut cea mai rapidă creștere de un an de când guvernul a început să țină evidența, în 1949.
„Aceasta este o economie americană unică din punct de vedere istoric”, a scris pe Twitter economistul Skanda Amarnath, director executiv al Employ America, o organizație non-profit care promovează piețele forței de muncă strânse.
Variații extreme privind locurile de muncă
Câștigurile lunare de locuri de muncă au fost, de asemenea, excepțional de volatile. În ultima jumătate a anului 2019, angajările din fiecare lună au variat între 161.000 și 234.000 de persoane. Ultimele șase luni din 2021 au înregistrat oscilații între 199.000 și 1,1 milioane.
Tot acest tumult i-a pus pe economiștii guvernamentali și din sectorul privat în poziția de a se strădui să înțeleagă cum vor acționa în continuare întreprinderile, lucrătorii și consumatorii.
„Este extrem de dificil să faci previziuni în mediul actual”, a declarat Gregory Daco, economist șef pentru SUA la Oxford Economics. „Este nevoie de o doză mare de modestie. Este mai probabil să ne înșelăm, având în vedere cât de rapid se schimbă lucrurile”.
Economiștii sunt „legați la ochi”
Chiar dacă economiștii sunt bine pregătiți pentru a calcula nivelurile viitoare ale angajărilor, investițiilor sau comerțului, ei nu sunt mai bine calificați decât oricine altcineva pentru a prezice următoarea mișcare a unui virus care își schimbă forma - sau răspunsul politic probabil într-un capital hiperpolarizat.
Totuși, după mai bine de trei decenii de analiză a economiilor majore, Shepherdson nu este un novice. El a lansat firma de cercetare Pantheon, care are sediul în Newcastle upon Tyne, în Regatul Unit, în 2012, după ce a lucrat la alte două firme. Și este de două ori câștigător, în 2014 și 2003, al premiului Wall Street Journal pentru cea mai bună prognoză economică.
În mod ideal, economiștii fac previziuni comparând condițiile actuale cu o perioadă anterioară, când structura de bază a economiei era similară, a declarat economistul Michael Strain de la American Enterprise Institute.
Dar nu există niciun precedent pentru a determina ce se întâmplă atunci când o economie globalizată funcționează pe fondul unui virus respirator letal, care a ucis peste 5 milioane de persoane în întreaga lume.