Tensiunea dintre Rusia și Ucraina poate escalada foarte repede în Peninsula Crimeea. Părțile au început să își expulzeze în mod reciproc diplomații.
Zelenski s-a întâlnit cu președintele Recep Tayyip Erdoğan. În urma acestei întrevederi care a avut loc cu ușile închise, a fost organizată o conferință de presă comună. Erdoğan a declarat că își dorește ca tensiunile dintre Rusia și Ucraina să se rezolve pe calea dialogului.
Al doilea mesaj important transmis de Erdoğan a fost cel potrivit căruia colaborarea în domeniul militar dintre Ankara și Kiev nu este îndreptată împotriva vreunei terțe țări. Președintele Erdoğan a subliniat că susține acordurile de la Minsk pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei. "Eu și Zelenski am căzut de acord în privința soluționării conflictelor prin căi politice și diplomatice".
Rușii au interpretat cuvintele lui Erdoğan drept un sprijin pentru Ucraina...
Ministerul Apărării din Ucraina a anunța în luna decembrie, după războiul din Karabah, că s-a înțeles cu Turcia în privința achiziționării de drone simple, drone dotate cu arme și fregate. Utilizarea "Dronelor Turcești", care au asigurat Azerbaidjanului superioritatea în războiul din Karabah, au atras atenția autorităților din Ucraina.
Implicarea Turciei în furnizarea de dispozitive militare Ucrainei nu este pe placul Rusiei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a exprimat declarat săptămâna trecută nemulțumirea față de faptul că Turcia și alte țări sprijină și furnizează dispozitive militare Ucrainei.
Referitor la întâlnirea celor doi lideri, ministrul rus Lavrov a arătat că "Invităm toate forurile responsabile cu care avem contacte, începând cu Turcia, să analizeze declarațiile militare fără sfârșit ale Kievului și condițiile existente".
"Invitație deschisă" la criză din partea Ucrainei
La Ankara, Zelenski a cerut sprijin pentru includerea /Ucrainei/ în procesul NATO. Apoi, vineri Zelenski i-a cerut președintelui Franței, Emanuel Macron, să susțină integrarea Ucrainei în NATO și în Uniunea Europeană...
Într-o declarație pentru ziarul Le Figaro, Zelenski a atras atenția asupra amenințării Rusiei și a subliniat că a venit timpul pentru invitarea /Ucrainei/ în NATO. Astfel, Zelenski invită pe toată lumea la războiul lui cu Rusia.
Dacă privim din perspectiva Turciei și a strategiei sale regionale, anexarea Crimeii în 2014 a fost un șoc. În același timp, Rusia a început să își înarmeze puternic flota de la Marea Neagră. Marea Neagră s-a transformat într-o mare a Rusiei. Acesta este un tablou pe care Turcia nu și l-ar dori niciodată.
Privind din perspectiva noastră, sprijinul NATO în Marea Neagră este vital. Ankara se gândește că interesele sale de securitate și echilibrele militare sunt amenințate de către Rusia. Am putea spune că în această situație, Ucraina este un factor de echilibru pentru Ankara.
Cu siguranță, mișcările militare din estul Ucrainei sunt deranjante din perspectiva Turciei. Turcia a preluat, pentru 2021, comanda forței Very High Readiness Joint Task Force, de 6.400 de persoane, înființată după anexarea Crimeii.
În același timp, Ankara este o forță protectoare pentru tătarii din Crimeea. Este vorba de o cooperare militară profundă care leagă Ucraina și Turcia...
Pentru Turcia, care a fost lăsată în afara proiectelor militare de către aliații săi vestici pentru că a cumpărat sistemele de rachetă rusești S-400, Ucraina joacă un rol important din postura de aliat vestic. Însă înainte de toate, Turcia pune pe primul plan interesul comun cu aliații săi din cadrul NATO, ceea ce înseamnă să se opună forței superioare a Rusiei la Marea Neagră. În acest punct, atitudinea SUA este importantă. Iar președintele Joe Biden încă nu scoate niciun cuvânt.
Tăcerea lui Biden...
Turcia, care deține a doua cea mai mare armată în cadrul NATO, a avut mereu discuții strategice și relații cu toți vecinii săi apropiați, din Balcani până în Caucaz, de la Mediterana până în Orientul Mijlociu. Chiar dacă acest lucru are o importanță strategică din cauza poziției geografice, uneori funcționează în favoarea Turciei, alteori în defavoarea ei.
În contextul în care sistemul global alunecă spre o structură multipolară, poziția Turciei în acest sistem global devine tot mai importantă. În acest moment, așteptarea aliaților vestici este ca Turcia să contrabalanseze Rusia.
În cadrul polarizării hibride, în loc să zică “Bine!” tuturor directivelor aliaților vestici, Turcia luptă să devină un actor cu drepturi egale în sfera vestică. Situația trebuie să fie reciprocă și pentru aliații noștri vestici, fără îndoială...
Versiunea 2021 a crizei Ucraina-Rusia a arătat că rolul Ankarei nu rămâne și nu trebuie să rămână limitat la declarații simbolice de rutină privind susținerea integrității teritoriale a Azerbaidjanului, principalul său aliat dintre țările post-sovietice. Turcia își caută noi roluri în bazinul Mării Caspice, în Marea Neagră, în Asia Centrală.
În timpul vizitei lui Zelenski în Turcia, în urma demersurilor lui Erdoğan a avut loc o convorbire telefonică cu Putin. Menținându-și statutul de membru al Alianței Nord-Atlantice, Ankara încearcă, pe de o parte, să își păstreze poziția fără să intre în conflict deschis cu SUA și cu NATO, și pe de altă parte să arate lumii "identitatea" propriei politici externe.
Acest echilibru este foarte important.
Crimeea are o importanță strategică pentru Rusia, rușii nu vor să dea înapoi niciun pas, cu orice preț...
Nu trebuie ca această temă să se transforme într-un duel Ankara-Moscova. Pentru că lentoarea președintelui Biden în ceea ce privește contactul diplomatic cu Turcia și atitudinea pe care o va avea acesta pe 24 aprilie față de proiectul de lege privind recunoașterea așa-zisului Genocid Armean ar putea schimba echilibrele regionale.
Această atitudine ar putea transforma în orice moment Turcia într-o parte a crizei ucrainene.
Autor Çetiner Çetin
Traducere: Rador