Pământul va avea o a doua lună. Fenomen spectaculos, la sfârșitul lunii septembrie

Pământul va avea o a doua lună. Fenomen spectaculos, la sfârșitul lunii septembrie Lună. Sursa foto: Wikipedia

Cei cărora le place să privească stelele vor avea șansa rară de a vedea o a doua lună care orbitează Pământul în această toamnă.

Noua mini-lună a Pământului va fi un mic asteroid care se așteaptă să orbiteze în jurul Pământului timp de aproximativ două luni. Asta înainte de a se întoarce în centura care urmează planeta noastră și se învârte în jurul Soarelui.

Pământul va avea o a doua lună, pentru scurt timp

Începând cu 29 septembrie, asteroidul 2024 PT5, cu o lățime de peste 11 metri, se va deplasa în jurul Pământului până pe 25 noiembrie. Dar va rămâne aproape pentru câteva luni după aceea. NASA a reperat roca spațială folosind sistemul său de alertă ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) pe 7 august.

Asteroidul va fi vizibil cu ajutorul telescoapelor, atunci când va ajunge pe orbită. Asteroizii sunt de obicei foarte mici și greu de detectat. Au fost descoperite doar câteva mini-luni și niciuna nu se află încă pe orbita Pământului, potrivit Planetary Society.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câmpul gravitațional al Pământului

Asteroizii mici sunt prinși în câmpul gravitațional al Pământului atunci când trec la mai puțin de 28 de milioane de mile de planetă. Cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid au stabilit că PT5 va începe să se învârtă în jurul Pământului după analizarea traiectoriei sale.

Paul Chodas, director al Centrului pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, a declarat pentru New York Times că 2024 PT5 este „posibil să fie o bucată de la un impact asupra lunii”. Aceasta ar însemna că nu este o lună nouă. Ci o bucată ruptă din luna noastră actuală.

2024 PT5 urmează o traiectorie similară cu 2022 NX1. Care a fost prinsă pe orbita Pământului în 2022. 2024 PT5 va avea rolul unei mini-luni dacă va completa o orbită completă în jurul Pământului. O mini-lună este un asteroid mic sau un obiect natural care este capturat temporar de gravitația Pământului. Care intră pe o orbită în jurul planetei.

Comparație cu Luna

Spre deosebire de luna principală a Pământului, mini-lunile sunt de obicei mult mai mici și nu rămân pe orbită pentru perioade lungi. Ele pot rămâne sub influența gravitațională a Pământului timp de săptămâni, luni sau chiar câțiva ani înainte de a ieși în spațiu sau de a arde în atmosferă.

Aceste obiecte sunt rare și dificil de detectat din cauza dimensiunilor lor mici. De obicei au doar câțiva metri în diametru. O mini-lună poate fi privită ca un satelit natural temporar al Pământului. Un exemplu de mini-lună este 2020 CD3. Care a fost capturat de Pământ în 2018. Și a orbitat planeta până în 2020 înainte de a părăsi orbita, informează mirror.co.uk