Noi studii, care au utilizat inteligența artificială pentru a monitoriza efectele schimbărilor climatice asupra rotației Pământului, au arătat că zilele noastre devin din ce în ce mai lungi și că planeta noastră se va clătina mai mult în viitor. Aceste schimbări ar putea avea implicații majore pentru viitorul omenirii.
Durata zilelor pe Pământ și orientarea planetei noastre sunt dezechilibrate pe măsură ce schimbările climatice provocate de om modifică continuu rotația Pământului, sugerează o nouă cercetare.
Inițial, aceste schimbări vor fi imperceptibile pentru noi, dar ar putea avea efecte negative grave, avertizează cercetătorii.
Schimbările climatice afectează durata zilelor
O zi pe Pământ durează aproximativ 86 400 de secunde. Însă timpul exact necesar planetei noastre pentru a efectua o singură rotație se poate modifica cu mici fracțiuni de milisecunde în fiecare an din cauza unui număr de factori, cum ar fi mișcările plăcilor tectonice, modificările rotației nucleului interior și forța gravitațională a Lunii.
Cu toate acestea, schimbările climatice provocate de om sunt un alt factor care poate modifica durata zilelor noastre. Oamenii de știință abia acum încep să realizeze cât de mult vor afecta acestea rotația planetei noastre în următorii ani.
În ultimele decenii, rata pierderii de gheață din regiunile polare ale Pământului, în special din Groenlanda și Antarctica, a crescut rapid din cauza încălzirii globale. Acest lucru a dus la creșterea nivelului mărilor. Cea mai mare parte a acestei cantități suplimentare de apă se acumulează în apropierea ecuatorului, făcând ca planeta noastră să se umfle ușor în jurul mijlocului. Acest lucru, la rândul său, încetinește rotația planetei, deoarece mai multă greutate este distribuită mai departe de centrul planetei.
Zilele vor fi mai lungi
În noul studiu, publicat la 15 iulie în revista PNAS, cercetătorii au utilizat un program avansat de inteligență artificială care combină datele din lumea reală cu legile fizicii pentru a prezice modul în care se va schimba în timp rotația planetei.
Rezultatele susțin un studiu similar publicat în martie, care sugera că zilele Pământului vor deveni mai lungi în viitor. Cu toate acestea, noul program a oferit estimări mult mai precise ale modului în care zilele se vor prelungi în timp.
Aceeași echipă de cercetători care a elaborat noua lucrare a publicat, de asemenea, un alt studiu, în revista Nature Geoscience. Acesta a arătat că majorarea cantității de apă din apropierea ecuatorului deplasează axa de rotație a Pământului. Acest lucru face ca polii magnetici să se clatine mai departe de axă în fiecare an.
Oamenii de știință au constatat anterior că acest efect a avut loc cel puțin în ultimele trei decenii. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că axa se va deplasa chiar mai departe de poziția sa actuală decât au prezis studiile anterioare.
„Noi, oamenii, avem un impact mai mare asupra planetei noastre decât ne dăm seama”, a declarat Benedikt Soja, profesor la ETH Zurich din Elveția. „Iar acest lucru ne conferă, în mod firesc, o mare responsabilitate pentru viitorul planetei noastre”.
Pământul, rotație mai lentă
Zilele Pământului au variat întotdeauna ca lungime. În urmă cu aproximativ 1 miliard de ani, planeta noastră avea nevoie probabil de doar 19 ore pentru a efectua o singură rotație, înainte de a încetini la 24 de ore, cât avem astăzi.
De asemenea, Pământul se schimbă pe scări de timp mai scurte. De exemplu, în 2020, Pământul se rotea mai repede decât oricând de când au început înregistrările, în 1960. În 2021, rotația planetei a început să încetinească din nou.
Dar, în general, rotația Pământului încetinește de milenii, în principal din cauza unui proces cunoscut sub numele de fricțiunea mareelor lunare, în care efectul gravitațional al lunii asupra oceanelor noastre trage apa departe de poli. În prezent, acest efect ne prelungește zilele cu aproximativ 2,3 milisecunde în fiecare secol.
Noile studii arată că, în prezent, schimbările climatice ne prelungesc zilele cu aproximativ 1,3 milisecunde în fiecare secol. Cu toate acestea, pe baza modelelor actuale de temperatură globală, cercetătorii prevăd că acest efect ar putea crește la 2,6 milisecunde pe secol până la sfârșitul secolului XXI, ceea ce ar face din schimbările climatice cea mai mare influență asupra rotației planetei noastre.
Impacturi potențiale
Unul dintre cele mai probabile efecte ale zilelor mai lungi ar fi necesitatea de a introduce secunde intercalare negative - în care am pierde ocazional o secundă din unele zile viitoare pentru a ține cont de zilele mai lungi, similar cu modul în care funcționează anii bisecți.
Studiul din martie sugerează că acest lucru ar trebui să se întâmple începând cu anul 2029.
În trecut, oamenii de știință au sugerat că această introducere ar putea afecta cronometrarea calculatoarelor și a smartphone-urilor. Cu toate acestea, nu toată lumea este convinsă că aceasta va fi o problemă majoră.
Cercetătorii noilor studii au remarcat, de asemenea, că schimbările viitoare ar putea avea un impact asupra călătoriilor spațiale.
„Chiar dacă rotația Pământului se modifică doar lent, acest efect trebuie luat în considerare la navigarea în spațiu. De exemplu, la trimiterea unei sonde spațiale pentru a ateriza pe o altă planetă”, a declarat Soja. Prin urmare, este important să monitorizăm îndeaproape aceste schimbări, a adăugat el.
Echipa a avertizat, de asemenea, că modificările axei de rotație a Pământului ar putea modifica rotația nucleului interior al Pământului. Acest lucru ar putea crește și mai mult viteza cu care se prelungesc zilele. Cu toate acestea, această interacțiune potențială este încă în mare parte necunoscută, relatează Live Science.