Palestinienii „moderați” se angajează la unitate cu ucigașii

Abbas și Hamas / sursa foto: colaj EvZ

Palestinienii „moderați” se angajează la unitate cu ucigașii care au comis pogromul din 7 octombrie, scrie The wall Street Journal într-un editorial intitulat „Autoritatea Palestiniană și Hamas bat palma la Beijing”.

Palestinienii „moderați”, prea slabi față de Hamas

Administrația Biden a dat dovadă de consecvență: Autoritatea Palestiniană (AP) trebuie să guverneze Fâșia Gaza după război. Casa Albă respinge protestele Israelului cum că Autoritatea Palestiniană sprijină terorismul și e oricum mult prea fragilă pentru a-i putea ține piept Hamasului, astfel că ar sfârși prin a-i face jocul în politica internă.

Unicul mod de a înfrânge Hamas în Gaza, afirmă SUA, este să i se înmâneze cheile Fâșiei lui Mahmoud Abbas și AP, care va fi „revitalizată”.

Noroc că Israelul nu l-a luat în serios pe secretarul de stat Antony Blinken. Numeroasele facțiuni din Autoritatea Palestiniană au semnat un acord cu grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic, pentru formarea unui guvern palestinian al unității.

Ah, da, și au făcut-o la Beijing, cu ministrul chinez de externe prezidând asupra strângerii călduroase de mâini cu făptașii masacrului din 7 octombrie.

Planul ar fi constituirea unui guvern interimar al reconcilierii în Fâșia Gaza și Cisiordania, unde AP pierde de o vreme teren în fața Hamasului. Însă acordul nu prevede un program de implementare și se confruntă cu multe obstacole.

Hamas i-a măcelărit pe palestinienii lui Abbas în 2007

Hamas i-a măcelărit pe camarazii de partid ai lui Abbas în Gaza în 2007, iar toate experimentele de reconciliere încercate de atunci s-au născut moarte. În această fază acordul e relevant în primul rând pentru ce ne spune el despre părțile implicate.

Acordul e o modalitate prin care Autoritatea Palestiniană își poate semnala solidaritatea cu „rezistența”. Cu toate că administrația Biden ignoră popularitatea amplă de care se bucură pogromul din 7 octombrie în rândul populației palestiniene, Abbas nu-și poate permite să întrețină asemenea iluzii. Conform sondajelor, aproximativ 70% din populația palestiniană glorifică atrocitățile Hamasului și îi aprobă decizia de a porni războiul.

AP e doar o cochilie lipsită de conținut. S-a scris că ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite (EAU) s-a referit la AP ca la „Ali Baba și cei 40 de hoți” la o întâlnire din aprilie cu Blinken. Însă luna aceasta EAU au declarat că sunt dispuse să participe la o forță militară internațională de stabilizare a Fâșiei, dacă AP le va invita.

Hamas urmărește să utilizeze AP pe post de acoperire politică, așteptându-se ca Biden și Kamala Harris să nu sesizeze stratagema. Nimic nu le-ar plăcea mai mult acestor teroriști decât să poată copia modelul Hezbollah din Liban și să devină în Gaza puterea din spatele tronului, putându-se astfel dedica exclusiv războiului.

Organizația teroristă Hamas devine jucător pe scena internațională

Palestinienii teroriști se pot aștepta și ca organizațiile umanitare să nu obiecteze în timp ce Hamas își va reface forțele în spatele fațadei AP finanțate de Occident.

Această Declarație de la Beijing este totodată o modalitate prin care Hamas își poate trâmbița succesul diplomatic. Înfăptuind cel mai mare masacru de evrei de după Holocaust, Hamas și-a îmbunătățit statutul la Beijing, Moscova și Pretoria, fără a-și periclita sprijinul pe care îl primea deja de la Teheran, Doha și Ankara. Hamas devine de acum un jucător pe scena internațională.

China se bucură să poată coordona ea forțele anti-americane și să-i perturbe diplomația Washingtonului. De când Hamas s-a dovedit eficientă la provocarea de războaie care pun presiune pe sistemele regionale de alianță ale SUA, China a decis că va ajuta organizația teroristă Hamas să rămână operativă.

În vreme ce stânga insistă pe înființarea unui stat palestinian, ea rareori se întreabă și ce fel de stat ar fi acela. În acest moment ar fi un stat Hamas, indiferent că ar fi edificat prin forța urnelor sau forța pumnului. Dar înființarea unei teocrații jihadiste controlate de regimul iranian nu se regăsește pe lista priorităților vitale ale Americii.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)