PALATUL LIDO - clădirea istorică în care s-a deschis primul bazin cu valuri din Europa a revenit astăzi în circuitul hotelier de lux

PALATUL LIDO - clădirea istorică în care s-a deschis primul bazin cu valuri din Europa a revenit astăzi în circuitul hotelier de lux

Clădirea Hotelului Lido, ce veghează principalul bulevard din centrul Capitalei - General Gheorghe Magheru -, se încadrează în categoria obiectivelor ce amintesc, fără doar și poate, de Bucureștiul interbelic.

Ridicat la începutul anilor '30, după un proiect realizat de celebrul arhitect al epocii, Ernest Doneaud, Palatul Lido, devenit ulterior hotel, a ocupat un loc aparte în inima Micului Paris, atât prin prisma amplasării, a proporțiilor, cât și prin importanța sa în viața socială a orașului. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/idmV4m6GZRc" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Deschiderea Hotelului Lido a însemnat întregirea unui complex ce includea o grădină, un restaurant și primul bazin cu valuri artificiale din Capitală - principala atracție pe perioada verii. Rămas în memoria orașului datorită locului central ocupat în petrecerea timpului liber, piscina Lido este menționată și în câteva opere literare ale vremii. Diana Slavu, eroina romanului „Pânza de păianjen”, de Cella Serghi, mergea „o dată sau de două ori pe săptămână la bazinul de pe bulevard, la Lido”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dineuri și îmbăieri de seară

Potrivit unui articol publicat de revista „Arhitectura’”, în 1958, cu ocazia reamenajării complexului, bazinul avea o suprafață de 500 mp și era placat cu gresie albastră și albă. Mașina pentru produs valuri, cât și toate instalațiile bazinului, fuseseră, la acea vreme, recondiționate și îmbunătățite. (...) Fundalul ștrandului a fost amenajat pentru proiecție prin instalarea unui ecran rulant; camera operatorului funcționa la etajul I al hotelului. Ziarele timpului menționau și înzestrarea hotelului „cu cele mai perfecționate aparate de gimnastică și masaje electrice”. De altfel, succesul său se datora și dineurilor sau îmbăierilor de seară, unde trebuia să-ți faci rezervare cu multe zile înainte.

119 camere de lux

De-a lungul timpului, hotelul de patru stele, cu 119 camere, a trecut prin mai multe reamenajări și reconsolidări, pentru a-și păstra prestanța și standardele de lux. Devenit după Revoluție „un hotel modern într-o clădire istorică, o structură cu un echilibru perfect între tehnologie, confort și decorațiuni ce încearcă să reconstituie atmosfera vechiului București”, Lido a reprezentat o opțiune remarcabilă de cazare pentru străinii ce vizitau România. Numeroasele facilități: restaurantul Blanche, cu 90 de lo curi; braseria; barul de zi Melody; clubul de sănătate, cu saună și jacuzzi; salonul de frumusețe; „prima piscină cu valuri din Europa” și grădina de vară au făcut din Lido un etalon pentru peisajul turistic și de afaceri al Capitalei, chiar și în anii 2000.

Hotelul a fost ridicat de doctorul Constantin Angelescu Monteoru, demnitar în perioada interbelică. Intrat în proprietatea statului în anii ‚50, la câțiva ani după Revoluție, hotelul Lido a ajuns obiectul unui litigiu și, în cele din urmă, a fost închis. Retrocedat urmașilor lui Constantin Angelescu, de câțiva ani, hotelul a așteptat, până astăzi, revenirea la anii de glorie și reintrarea în circuitul turistic.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jg--cwCKnG4" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

1 milion de euro și 17 ani de procese

Naționalizat odată cu instalarea comuniștilor la putere, „Lido”, ca și alte proprietăți ale familiei Angelescu-Monteoru, a fost recuperat de moștenitorii de drept după 17 ani de chinuri prin tribunale. „Un milion de euro cred că am cheltuit cu procesele. Am făcut mai bine de 111 curse München-București, pentru că eu locuiesc în Germania”, se destăinuia George Angelescu, un urmaș al familiei proprietare, la scurt timp după recuperarea impozantului imobil de pe Bulevardul Magheru.

Legătura cu milionarul Monteoru

Medic chirurg școlit la Paris, Constantin Angelescu (1869 - 1948) s-a căsătorit, în 1898, cu Virginia Constantinescu Monteoru, fata milionarului Grigore Monteoru, om de afaceri îndrăzneț care exploata nenumărate câmpuri petrolifere, în orice caz celebru în epocă pentru construirea stațiunii Sărata Monteoru (județul Buzău). Soții Angelescu au investit, la rândul lor, în București. În 1904 achiziționau terenurile pe care, în 25 de ani, ambițiosul doctor și frumoasa sa soție au ridicat Hotelul Lido, dar și Casa Monteoru, de pe Calea Victoriei.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/x9Eiof3_1pY" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Recuperarea unui patrimoniu arhitectonic de preț

Cu o investiție de peste 5 milioane de euro, Hotelul Lido by Phoenicia și-a deschis ușile în prezența a numeroși oaspeți de seamă. De la diplomați și până la personaje mondene și oameni de afaceri au fost prezenți pentru a fi martori la inaugurarea unuia dintre cele mai selecte locuri din Capitală, care se mândrea încă din anii ’30 cu un echilibru perfect între tehnologie, confort și stil. Irinel Columbeanu, Cristi Borcea, Ion Țiriac, Dumitru Dragomir, Vasile Blaga, Gabi Oprea, Dan Diaconescu, sunt numai câțiva dintre invitații de seama care au participat la eveniment.

Din dorința de a reda strălucirea și frumusețea vremurilor de glorie ale României, grupul Phoenicia Hotels s-a făcut întotdeauna remarcat pentru readucerea la viață a unor hoteluri simbol, atât la malul mării, cât și în București. După un amplu proces de renovare prin intermediul căruia s-a îmbinat eleganța perioadei interbelice cu ceea ce reprezintă confortul zilelor noastre, hotelul Lido îşi redeschide porţile pentru a-şi primi oaspeţii.

Hotelul va fi clasificat la patru stele și va fi denumit Lido by Phoenicia, având 115 camere, dintre care 18 apartamente. În interior au fost păstrate unele elemente originale, precum liftul, tavanul din unele camere și treptele. Dispune de două restaurante – Restaurant Lido şi Lido’s Brasserie & Bar, două săli de conferinţă, sală de fitness şi masaj.

Urmează în perioada următoare ca hotelul să beneficieze şi de un nou restaurant, centru Spa şi celebra piscină cu valuri amplasată în curtea interioară a hotelului. Lido by Phoencia îşi propune să devină şi o importantă platformă de promovare a valorilor româneşti şi internaţionale, astfel încât pe holurile hotelului veţi găsi tablouri cu Bucureştiul de altădată, ce aparţin unor pictori autohtoni.

Deschiderea evenimentului a început cu intonarea Imnului de Stat „Deșteaptă-te, române”, urmat de alocuțiuni din partea ministrului Turismului, Bogdan Trif, primarului Sectorului 1, Dan Tudorache, proprie tarul de drept al hotelului, dar și Mohamed Murad – cel care a luat în concesiune pe 15 ani acest hotel.

Planuri de viitor

O altă investiție a omului de afaceri Mohamed Murad, vizează modernizarea complexului hotelier Belvedere-Amfiteatru-Panoramic din Neptun-Olimp.

„Vrem să renovăm integral cu 15 milioane de euro complexul Belvedere, Amfiteatru, Panoramic în Neptun-Olimp, să îl aducem la 4 stele. Va fi un complex foarte frumos, iar în primul an de funcționare va atrage aproximativ 100.000 de turiști și va oferi servicii în regim all inclusive”, a precizat Murad.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/kKxatr_F7KE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

„Turismul nu te iartă”

„Turismul nu te iartă. Nu poți să faci performanță din istorie. De aceea, trebuie să fii pregătit pentru a fi la înălțime în fiecare zi. Pentru acest lucru este nevoie de investiții. Îl felicit pe domnul Murad pentru această investiție, căci de astfel de investiții avem nevoie în turismul românesc. Prin deschiderea acestui hotel se crează noi locuri de muncă, vor veni mai mulți turiști, care vor fi mulțumiți, căci un turism mulțumit este cel mai bun ambasador al României. Acesta trebuie să fie un exemplu și pentru ceilalți”, a declarat în deschiderea evenimentului ministrul Turismului, Bogdan Trif.

A schimbat imaginea bulevardului

„Îi mulțumesc în primul rând prietenului Mohamed Murad pentru că investește în România și în Sectorul 1, pentru că o parte din taxele pe care le plătește vor ajunge la bugetul primăriei de sector. Cel mai important lucru este că domnul Murad este un român care investește în România. Chiar dacă este născut în Liban, el este un român și îi mulțumesc pe această cale. A investit mult în Constanța, dar a investit și în Sectorul 1. A schimbat astfel imaginea acestui bulevard frumos”, a declarat în deschiderea evenimentului primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

În numele unei amintiri

„Fără încredere nimic nu se poate face. România are nevoie de încredere. Acum 20 de ani când m-am apucat de turism, am spus că mă angajez să recuperez toate valorile turismului românesc. Am început la malul mării. Este foarte important să știi să comunici cu oamenii. 80% din echipa pe care am avut-o la început o am și acum. România m-a înfiat acum 35 ani. Nu am decât să îi fiu recunoscător pentru că am primit sprijinul oamenilor. Acest hotel a însemnat mult pentru mine de când eram student și făceam cursuri în zonă”, a declarat Mohamed Murad, în deschiderea evenimentului