Palat prezidențial, atacat cu focuri de armă

Palat N Djamena / sursa foto: wikipedia

Bărbați înarmați au lansat un atac asupra complexului prezidențial din capitala Ciadului, N'Djamena, miercuri, declanșând o bătălie care a lăsat 18 atacatori și un membru al personalului de securitate morți și mai mulți răniți, a declarat guvernul.

Complexul prezidențial din N'Djamena luat cu asalt

S-au auzit focuri de armă în apropierea locului din N’Djamena, iar tancuri au fost văzute pe stradă, în timp ce surse de securitate au anunțat că bărbați înarmați au încercat să asalteze complexul.

Guvernul a declarat ulterior că 19 persoane au fost ucise în lupte, dintre care 18 erau membri ai grupului de 24 de persoane care a lansat atacul.

„Au fost 18 morți și șase răniți” în rândul atacatorilor „iar noi am suferit o moarte și trei răniți, unul dintre ei grav”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului și ministrul de externe Abderaman Koulamallah pentru AFP.

Koulamallah: situația este sub control

La câteva ore după împușcătură, purtătorul de cuvânt Koulamallah apăruse într-un videoclip pe Facebook, înconjurat de soldați, spunând că „situația este complet sub control... încercarea de destabilizare a fost înăbușită”.

Togo este o țară fără ieșire la mare în jumătatea nordică a Africii, aflată sub conducere militară, care este atacată în mod regulat de grupul extremist Boko Haram în regiunea Lacul Ciad.

Recent, a încheiat un acord militar cu fosta putere colonială Franța și s-a confruntat cu acuzații că intervenea în conflictul devastator din Sudanul vecin.

Comando înarmat a pătruns în complexul prezidențial din N'Djamena

Mai multe surse de securitate au declarat că un comando înarmat a deschis focul în interiorul cartierului prezidențial miercuri seara, în jurul orei 19:45 (1845 GMT), înainte de a fi neutralizat de Garda Prezidențială.

Toate drumurile care duceau spre prezidențială erau blocate și se puteau vedea tancuri pe străzi, conform unui reporter AFP aflat la fața locului.

Pe măsură ce civilii se grăbeau să părăsească centrul orașului cu mașini și motociclete, polițiști înarmați au fost văzuți la mai multe puncte din cartier.

Ciad, alegeri contestate

Schimbul de focuri a izbucnit la mai puțin de două săptămâni după ce Ciad a organizat alegeri generale contestate, pe care guvernul le-a lăudat ca fiind un pas esențial spre încheierea regimului militar, dar care au fost marcate de o participare scăzută și de acuzații de fraudă din partea opoziției.

Cu câteva ore mai devreme, miercuri, ministrul de externe al Chinei, Wang Li, s-a întâlnit cu președintele Mahamat Idriss Deby Itno și alți oficiali de rang înalt.

Ultimele baze ale Franței în Sahel

Fosta colonie franceză a găzduit ultimele baze militare ale Franței în regiunea cunoscută sub numele de Sahel, dar la sfârșitul lunii noiembrie a încheiat acordurile de apărare și securitate cu Parisul, numindu-le „obsolescente.”

Aproximativ o mie de militari francezi erau staționați acolo și sunt în proces de retragere.

Ciad populație / sursa foto: dreamstime.com

Franța a fost anterior alungată din trei țări saheliene guvernate de juntă ostile la Paris -- Mali, Burkina Faso și Niger.

Senegal și Coasta de Fildeș au cerut Franței să-și părăsească bazele militare

Senegal și Coasta de Fildeș au cerut, de asemenea, Franței să părăsească bazele militare de pe teritoriul lor.

Deby a preluat puterea în 2021 după moartea tatălui său, care a condus țara cu o mână de fier timp de trei decenii.

Opoziția țării a catalogat guvernul său drept autocratic și represiv.

Țara deșertică este un producător de petrol, dar se află pe locul patru de la coadă în Indicele de Dezvoltare Umană (IDU) al Națiunilor Unite.

Pentru a-și consolida controlul asupra puterii, Deby a reorganizat armata, istoric dominată de Zaghawa și Gorane, grupul etnic al mamei sale, potrivit alarabiya.net .

Pe frontul diplomatic, el a căutat noi parteneriate strategice, inclusiv cu Rusia și Ungaria.