În urmă cu doar o săptămână, Moscheea Roșie părea un bastion intangibil pentru extremiștii islamiști din Pakistan, un seminar din centrul Islamabadului, cunoscut pentru absolvenții săi, uneori radicali sau chiar înarmați. Dar, recent, povestea s-a schimbat. Pentru că sute de protestatari au venit la poarta moscheei și au strigat insulte pentru clericul-șef - o imagine mai puțin întâlnită în ultimii 7 ani.
După măcelul de la școala militară din Peshawar, când au fost uciși 132 de oameni, de către talibanii pakistanezi, întreaga țară este traumatizată. Cu tyoate acestea, cu luni înainte de producerea acestui atac, liderii din Pakistan au fost preocupați de jocurile politice, nu de dezbaterea militară dominată de violențe și conspirații, precum cele de la Moscheea Roșie, scrie New York Times.
Acum, însă, uniți prin durere și urgență politică, pakistanezii din întreaga societate civilă vorbesc, cu o forță și claritate mai puțin întâlnite, despre amenințarea militanților asupra societății lor. Pentru prima oară, partidele religioase și politicienii ultraconservatori au fost forțați să recunoască public acestă amenințare. Și în timp ce demonstrațiile anti-militanți au fost destul de reduse până acum, totuși, ele au avut loc în mai multe orașe din Pakistan, inclusiv prin adunarea mai multor elevi și studenți în fața școlii din Peshawar.
Liderii protestatarilor cred că publicul îi va sprijini. „Aceasta va fi o mișcare de protest contra talibanilor”, a spus un organizator, Jibran Nasil, la megafon. în fața Moscheei Roșii, vineri.
Acest act terorist este important de văzut dacă va deveni un punct de cotitură pentru o societate marcată de diviziuni violente, războaie culturale și prerogative strategice ale unei armate puternice.
Țara s-a confruntat cu diverse tragedii - moartea fostului premier Benazir Bhutto, în 2007, ca și atacuri asupea moscheelor, piețelor și bisericilor, care nu au adus nimic bun, nicio schimbare. Atacul talibanilor asupra adolesentei care susținea dreptul fetelor de a merge la școală, Mahala Yousafzai, a avut drept consecință o reducere a sprijinului față de Occident și a făcut din ea o țintă a criticilor din țară.
Premierul Nawaz Sharif, care nu a avut nicio atitudine politică anul acesta, aparent din cauza opoziției, a promis că de data aceasta lucrurile vor fi deiferite. A plecat la Peshawar. La șocala unde a avut loc luarea de ostatici și excuția unor copii nevinovați, asupra căreia erau îndreptați toți ochii lumii, a promis să elimine diferența între „militanți buni și răi” - o precizare importantă având în vedere că armata pakistaneză sprijină de decenii întregi anumiți islamiști, în secret, în timp ce luptă contra altor grupări.