Pâinea este unul dintre cele mai cumpărate alimente de către români, dar puțini știu ce să facă pentru a o păstra mai mult timp. Ei pot să încerce un truc simplu.
Există un truc simplu pentru a păstra pâinea proaspătă două săptămâni. Cei care îl respectă nu vor mai fi nevoiți să arunce acest aliment pentru că s-a întărit sau pentru că a făcut mucegai. În loc să o lăsați învelită într-un prosop sau să o puneți în congelator, puteți să o depozitați în frigider.
Acest lucru va ajuta la menținerea prospețimii și gustului pâinii pentru o perioadă mai îndelungată. Depozitarea în frigider poate reduce înmulțirea bacteriilor și previne formarea mucegaiului.A tunci când o păstrați în frigider, este recomandat să o țineți într-o pungă de plastic, cu mici găuri pentru a permite circulația aerului și pentru a evita acumularea de umiditate.
Cum să alegeți pâinea
Contează și de tip de pâine alegeți. Un truc util este să observați eticheta de pe pachet, deoarece unele zile ale săptămânii pot fi notate cu diferite culori, indicând astfel când a fost coaptă pâinea. Clama albastră reprezintă ziua de luni, cea verde este corelată cu ziua de marți, iar în ceea ce privește clama roșie, aceasta este făcută joia.
Ziua de vineri este reprezentată de o clamă albă, iar dacă pâinea a fost produsă sâmbăta va avea o clamă galbenă. Culoarea clemei îți va arăta cât timp se va menține proaspăt acest aliment, potrivit Doctorulzilei.
Rețetă de pâine de casă
Dacă nu vreți să cumpărați pâine din comerț, puteți să o faceți acasă. Pentru această rețetă tradițională aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kilogram de făină
- 500 de ml de apă
- 1 lingurița cu vârf de sare
- 100 de ml de ulei
- 50 de grame de drojdie
Se încălzește apa cât să fie calduță. Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr și se adaugă 50 de mililitri de apa călduță. Se adaugă și puțină făina și se lasă la crescut, pentru ca pâinea să fie pufoase. Apoi, se cerne făina, se pune într-un lighean. Se toarnă treptat din apă, iar atunci când aluatul arată ca o smântâna se adaugă drojdia crescută. Apoi, se toarnă și apa rămasă în făină.
Ulterior se frământa până când coca nu mai stă pe mâna și se dezlipește foarte ușor. Se adaugă în timp ce frămâtăm și uleiul, dar treptat, puțin câte puțin. Se frământa bine, se acoperă cu un ștergar și se pune la cald. Când coca și-a dublat volumul și s-a umflat se amestecă din nou. Se mai frământă 5 minute, apoi pâinea este gata să fie date la cuptor.
Cum se verifică pâinea dacă s-a copt
Ulterior se împarte aluatul în funcție de preferință. Se pot cântări câte 200 de grame de aluat pentru mai mici, sau câte 500 de grame pentru cele mai mari.
Se pregătesc tăvile pe care le acoperim cu hârtie de copt. Apoi se pune aluatul în tăvi. După ce se așează în tăvi, pâinea poate fi unsă cu un ou bătut pe deasupra. Se bagă la cuptor și lasă 30-35 de minute pâinea mică. Iar pentru cele mari timpul de dat la cuptor este de 50 de minute.
Apoi se face testul scobitorii. Dacă scobitoarea pe care o înfigeți în pâine este uscată, atunci pâinea este coaptă. Dacă scobitoarea iese din pâine umedă, atunci pâine trebuie sa mai stea la cuptor. Poftă bună!