Pâinea de Spania. Un desert mai puțin cunoscut în România

Sursa foto: Dreamstime

Multe persoane gătesc pandișpan, dar nu toate știu care este povestea acestui desert. El a apărut în epoca Renașterii, în Spania, și s-a numit Pâinea de Spania. Numele românesc al desertului provine din cuvântul grecesc pandespáni, care a fost preluat la rândul său din italiană – pan di Spagna (literalmente „pâine de Spania”).

Doi mari oameni politici și publiciști pașoptiști Costache Negruzzi și Mihail Kogălniceanu, au scris o carte cu rețete. Aceasta se numea „200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești”, fiind publicată inițial în 1841, la Iași. Cei doi nu au pus în carte rețeta pandișpanului, însă au făcut o mențiune la acest preparat: „și le dai la cuptor ca la pâne de Spania”.

Rețetă autentică de pandișpan( Pâinea de Spania)

30 de ani mai târziu, în volumul „Buna menajeră” de Ecaterina (Colonelu) Steriady, apărut în 1871, se oferă rețeta de „Pâine de Spania”. În acest volum scrie : „Ia 10 ouă, cântărește-le cu coajă cu tot și pe cât cântăresc ouăle, pune zahăr pisat, iar pe cât cântăresc 5 ouă, pune făină picluită (n.r. – termen arhaic, care înseamnă că făina de grâu e cernută bine) sau de orez.

Scoate gălbenușul deoparte și albușul de alta și bate gălbenușul cu zahăr pisat un sfert de oră, punând și făina împreună; bate de asemenea un sfert de oră și albușul făcut spumă; amestecă înăuntru jumătate pahar cu rom și răzătura dela o lămâe și jumătate. Ia o tavă cu hârtie în ea, unsă cu spermanțet (n.r. – i se mai spunea și ceară de balenă – o grăsime extrasă din craniul cetaceelor) bun (n.r. – adică fără miros), toarnă pe hârtie această compoziție și pune-o într’un cuptor potrivit. După ce se coace, las-o să se răcească și apoi tai-o în bucăți, după forma ce vrei vrea”.

Pandișpan. Sursă foto: Youtube

De ce s-a numit pandișpanul la început Pâinea de Spania

Povestea pandișpanului a apărut pe la mijlocul secolului al XVII-lea, în timpul Renașterii. Italienii din Genova au găsit rețeta în Spania și au povestit-o în toată Europa. În perioada respectivă, genovezii erau cei mai importanți comercianți maritimi, cu o flotă foarte mare. Între anii 1747 și 1749, marchizul Domenico Pallavicini a fost numit ambasador la Madrid al regatului genovez. El s-a mutat cu întreaga sa familie, cu suita sa și cu servitorii de acasă. L-a luat cu el și pe Giobatta Cabona, un tânăr patiser originar din provincia genoveză Liguria.

Prăjitura a avut și alt nume

El a încercat să facă rețete cu aluatul pentru biscuiții Savoy (n.r. – pișcoturile de șampanie) și a creat un alt tip de aluat. L-a preparat la bain-marie. El a numit prăjitura Genoise. Apoi, desertul a primit numele de „Pâinea de Spania”. Românii spun la Genoise sau „Pâinea de Spania” pandișpan, potrivit rețeteșivedete.