Cu un gust deosebit, pâinea cu maia are un timp de preparare mai ridicat. Dacă alegi să înlocuiești drojdia industrială cu această bază fermentată, rezultatul obținut te va impresiona. În plus, această variantă este mult mai sănătoasă și poate fi oferită cu toată încrederea celor mici.
Pâine cu maia naturală. Rețeta pas cu pas
Rafturile supermarketurilor sunt pline de sortimente de pâine pline de aditivi. În plus, majoritatea conțin agenți de creștere care pot duce la dereglări în organism. Pentru a evita să o cumperi din comerț, o poți prepara în casă. În plus, drojdia poate fi înlocuită cu maiaua naturală.
Pregătirea acesteia nu este deloc dificilă, însă necesită mai multă răbdare. În plus, aceasta se păstrează o perioadă îndelungată.
Ingrediente necesare
Pentru această rețetă vei avea nevoie de:
- 500 grame de făină albă (de bună calitate)
- 200 grame făină de secară
- maia naturală
- un praf de sare
- apă
Maiaua naturală se prepară cu făină de secară sau integrală și apă. Procesul de fermentație durează între o săptămână și 12 zile.
Este necesar să folosești cantități egale de făină și apă.
Peste 100 de grame de făină se adaugă 100 de apă și se lasă la fermentat într-un recipient cu capac. Zilnic, maiaua se hrănește cu aceleași cantități de făină și apă.
Acest agent de creștere natural se poate usca și folosi ulterior la pâine sau cozonaci.
Pâine cu maia naturală. Cum o prepari
Făina albă se cerne și se pune într-un bol cu pereții înalți. Deasupra se adaugă făina se secară, maiaua și se completează cu apă.
De asemenea, se pune un praf de sare și se începe frământarea. Atenție! Nu se adaugă ulei, zahăr sau alte ingrediente.
Aluatul se lasă la dospit timp de 40-45 de minute. Ulterior, pâinea poate fi introdusă la cuptor.