Clientii bancilor de locuinte mai asteapta primele de la stat, desi termenul stabilit de lege a expirat.
Peste 100.000 de persoane care au economisit la bancile pentru locuinte nu au primit la timp primele de la stat, potrivit reprezentantilor acestor institutii. Primele care mai trebuie virate bancilor pentru locuinte de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) insumeaza circa 2,3 milioane de euro.
Sumele trebuiau achitate insa pana la finele lunii martie a.c. Din cauza nevirarii primelor la timp, cei care economisesc in acest sistem vor obtine randamente diminuate: sumele la care se calculeaza dobanzile de 2%-3% platite de banci sunt mai mici.
Cel mult o treime din prime
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a primit numai o treime din valorea primelor de la stat. „Pana acum am primit doua transe din primele de la stat care reprezinta circa 30a din cat trebuia sa ne dea (n.r. - MDLPL)”, a declarat presedintele RBL, Ionut Costea. Statul trebuie sa mai achite circa doua milioane de euro bancii pentru clientii sai
. Pe piata autohtona mai activeaza inca o astfel de banca: HVB Banca pentru Locuinte. Aceasta institutie nu a primit niciun ban in contul primelor de la stat pentru clientii sai, potrivit presedintelui bancii, Petre Tulin. „Valoarea primelor pe care trebuie sa le primim este de circa 800.000 lei (aproape 300.000 de euro), a precizat Tulin.
Dupa ce achitarea primelor a fost amanata aproximativ o luna si jumatate, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintei, Laszlo Borbely, afirma ca banii aferenti primelor de la stat vor ajunge in curand in conturile bancilor.
„Din cate stiu eu, in urmatoarele zile cele doua banci vor primi si a doua transa de prime, daca nu cumva le-au primit deja. Este un sistem avantajos pentru clienti, dar trebuie sa vedem daca bugetul de stat permite acordarea acestor prime. Probabil ca si anul viitor le vom acorda. Daca exista intarzieri, acest lucru nu afecteaza pe nimeni”, ne-a declarat Borbely.
Prima maxima: 150 de euro pe an
Valoarea maxima a primei de care poate beneficia o persoana care economiseste la una dintre cele doua banci este de 150 de euro, suma ce revine persoanelor care au cel putin trei copii minori. Prima nu poate reprezenta insa mai mult de 15a din suma economisita intr-un an.
Statul roman achita prime celor care economisesc in sistemul locativ deoarece sumele puse deoparte si creditele luate de la aceste banci sunt utilizate numai pentru imbunatatirea conditiilor locative.
STATISTICA
Avem locuinte foarte vechi
Aproximativ jumatate din locuintele existente in Romania sunt construite inainte de 1970, a declarat presedintele RBL, Ionut Costea. Acest lucru se traduce printr-un grad de uzura ridicat, ceea ce inseamna ca multe imobile necesita modernizari. Pe langa faptul ca sunt vechi, locuintele sunt si foarte putine.
„La noi sunt 375 de locuinte la o mie de locuitori, in timp ce in tarile din UE media este de 470 de locuinte la o mie de locuitori”, a adaugat Costea. In acelasi timp, romanii prefera sa aiba propria casa, aproximativ 96a fiind in proprietate privata. Procentul este mult mai mare fata de cel intalnit in statele UE.