Pagini explozive ale amestecului rus în alegerile americane: consilierii lui Trump au fost ținta agenților ruși | PULSUL PLANETEI

Pagini explozive ale amestecului rus în alegerile americane: consilierii lui Trump au fost ținta agenților ruși | PULSUL PLANETEI

În timp ce Comitetul pentru controlul serviciilor de informații al Camerei Reprezentanților a reluat audierile cu ușile închise privind implicarea Rusiei lui Putin în alegerile americane, în Senatul SUA Comisia de specialitate face propriile investigații.

Iar informațiile bombă nu întârzie să apară. Astfel, se probează faptul că FBI a avut în anchetă anturajul lui Donald Trump, consilierii săi de prin rang fiind vizați de agenții secreți ruși pentru racolare și influență.

Deși începute în februarie și martie, investigațiile în Camera Reprezentanților au fost stopate după ce Davin Nunes, Președintele comisiei s-a recuzat în urma acuzațiilor de divulgare a informațiilor secrete public și către Casa Albă, fără informarea plenului Comisiei. Locul său a fost luat de către Mike Conaway pe această investigație în timp ce Nunes este anchetat în Comisia de etică.

În fața Comisiei au fost rechemați directorul FBI, James Comey și directorul NSA, Mike Rogers, la 2 mai, în audieri desfășurate în spatele ușilor închise, alături de 3 oficiali din administrația Obama din zona de Securitate, Directorul CIA, John Brennan, Directorul National Intelligence, James Clapper și adjunctul Procurorului General, Sally Yates, ultimii trei urmând să depună mărturiile public, la o dată ce va fi anunțată ulterior. În Comisie încă persistă disputa bipartizană între democrați și câțiva republicani care susțin că Ancheta nu ar fi despre imixtiunea Rusiei în alegerile americane ci despre ascultarea ilegală a telefoanelor și convorbirilor oficialilor din stafful lui Trump de către oficialii din administrația Obama.

Dacă prima parte a dezbaterii a vizat spargerea de emailuri ale Comitetului Național Democrat și ingerința în spargerea centrelor statale de colectare a rezultatelor votului în cel puțin patru state de către Rusia, alături de utilizarea Wikileaks și a știrilor intenționat false și coordonarea între Campania lui Donald Trump și serviciile secrete ruse, de această dată cercetările sunt mai amănunite și mai aplicate. În afara oficialilor pierduți de Trump în campanie – șeful campaniei, Paul Manafort – și a celor pierduți imediat după intrarea la Casa Albă – consilierul pentru Securitate Națională, Michael Flynn – vizate sunt campaniile de influențare exercitate de instrumentele mediatice ruse pentru a viza categorii distincte de electorat împotriva doamnei Clinton și în favoarea lui Donald Trump. Implicarea candidatului ecologist la Președinție, Jill Stein, și rolul său în deturnarea voturilor de la Hillary Clinton de către Rusia intră, de asemenea, în analiză.

Dar poate cea mai șocantă descoperire vine de la investigația care- l vizează pe consilierul de politică externă al lui Donald Trump, Carter Page, care a fost abordat de către Victor Podobnyy, agent operativ al serviciilor ruse care trăia la New York, și pe care FBI îl urmărea deja de 4 ani când, în 2013, s-a întâlnit cu Page. Dar discuția aici ținea de faptul dacă era sau nu conștient consilierul lui Trump de faptul că era influențat de către agentul rus și în ce măsură colaborase cu acesta. Până una alta, acestea rezultă din datele procurorilor din cazul Podobnyy.

Nu trebuie uitat faptul că FBI a construit cazul și a propus expulzarea a nu mai puțin de 35 de agenți ruși în perioada electorală, majoritatea angajați ai Ambasadei Ruse la Washington DC, cazuri instrumentate în timp, și urmărirea a dus la investigarea relațiilor cu cetățenii americani, inclusiv cei implicați în Campania electorală a lui Donald Trump. Așa se explică și înregistrările unor convorbiri ale membrilor și consilierilor de campanie. În cazul lui Carter Page, surse din interiorul anchetei susțin că un agent rus cu care a stat el de vorbă s-a deconspirat și a declinat rolul real și identitatea conspirată față de acesta, insistând că e vorba despre influențarea bunelor relații bilaterale între Rusia și SUA. Pentru că a negat această cunoaștere a situației, Page poate fi și el anchetat de către procuror. În cazul lui Michael Flynn, chiar dacă i s-a refuzat deplina imunitate pentru mărturiile sale în fața Comisiei, nu același refuz este consemnat la nivelul Procurorului, deci e posibil și pe această direcție să apară surprize și informații compromițătoare pentru stafful Președintelui Trump. Dar și informații care ar compromite definitive relația cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News