„Pactul Verde”, adoptat în Parlamentul European

„Pactul Verde”, adoptat în Parlamentul EuropeanParlamentul European. Sursa foto: Twitter

Parlamentul European a adoptat una dintre cele mai controversate reglementări, cunoscută ca „Pactul Verde”, consfințind astfel succesul ecologismului în rândul stângii și enervându-i pe politicienii de dreapta.

Parlamentul European (PE) a adoptat marţi „Pactul Verde”, un pachet legislativ ce va impune statelor europene cheltuieli mari pentru restaurarea a 20% din terenurile și spațiile maritime.

„Pactul Verde”, votat cu doar 15 voturi diferență

Potrivit inițiatorilor, „Pactul Verde ” intenționează să oprească declinul biodiversităţii. Statele UE vor fi nevoite să repare ecosistemele deteriorate.

Pachetul legislativ a fost adoptat în pofida unei opoziţii aprige a partidelor de dreapta și a unor organizaţii agricole, relatează AFP. „Pactul Verde” a fost adopta cu o majoritate extrem de fragilă, de doar 15 voturi.

În luna noiembrie a anului trecut, negociatorii Parlamentului European şi ai statelor membre au ajuns la un compromis asupra acestui text-cheie al „Pactului Verde”.

Dar pachetul legislativ ecologist va trebui să fie confirmat de statele membre UE înainte de a intra în vigoare.

Salvie

Sursa foto:Dreamstime.com

Ce prevede „Pactul Verde”

„Pactul Verde” le obligă pe cele 27 de state ale UE să impună - pănă în anul 2030 - măsuri de restaurare pe 20% dintre terenurile şi spaţiile maritime din întreaga Uniune Europeană.

Legislația votată marți se referă la diverse habitate, de la zone umede la păduri, râuri sau pajişti submarine. Fiecare stat din Uniune va fi obligat să restaureze cel puţin 30% dintre aceste habitate până în 2030. Zonele Natura 2000 vor avea prioritate.

Conservatorii din PE au fost împotriva obiectivului de extindere a zonelor „de mare diversitate” la garduri vii , izuri, pomi fructiferi și la obligația de restaurare a acestora de pe 10% dintre terenurile agricole din întreaga UE.

Dar a rămas prevederea ca cel puţin 30% dintre turbăriile drenate folosite pentru agricultură să fie restabilite până în 2030, cel puţin un sfert prin reinundare.

Agricultorii francezi au ieșit în stradă

Protestatari francezi Sursa foto: Captura video

Vot strâns în PE

Partidul Popular European (PPE) a fost primul grup din Parlamentul European care le-a cerut luni membrilor săi să voteze împotriva acestui text. Partidele de extrema dreaptă au depus amendamente pentru respingere.

Dar proiectul a fost susținut de eurodeputaţii de centru şi de cei de extrema stângă, alături de ONG-urile de activiști ecologiști.

„Noi credem în continuare că este vorba despre o lege prost redactată (...). Le impunem reguli birocratice suplimentare agricultorilor noştri” în contextul în care producţia alimentară se află sub presiune, a declarat Manfred Weber, preşedintele grupului parlamentar al PPE.