Persoanele care se testează acasă împotriva COVID-19, dacă se confruntă cu simptome specifice coronavirusului, trebuie să „aibă încredere” în rezultatul pe care îl arată testul rapid şi „să rămână acasă” dacă acesta indică prezența bolii. Experții au ajuns la concluzia că testele rapide antigen sunt mult mai eficiente decât se estima inițial și reprezintă „un instrument al sănătăţii publice foarte util” pentru a frâna răspândirea COVID-19.
După debutul pandemiei de coronavirus, la începutul anului 2020, testele rapide antigen nu au fost considerate foarte eficiente în comparație cu testele PCR, a căror recolte sunt analizate în laboratoare, motiv pentru care sunt și mai costisitoare. Noi cercetări arată că testele rapide antigen sunt, de fapt, mult mai eficiente decât se credea.
Testele rapide antigen detectează în peste 90% dintre cazuri prezența virusului în organismul uman
Autoritățile sanitare din Marea Britanie recomandă ca după efectuarea unui test rapid LFT acasă, cetățenii să efectueze și un test PCR, pentru a se asigura că sunt pozitivi la COVID-19. O cercetare condusă de Irene Petersen de la University College London, oferită publicității joi, 14 octombrie, indică faptul că testele rapide antigen sunt mai capabile să detecteze boala decât se acuza.
Astfel, arată cercetătorii, testele rapide antigen prezintă o eficiență în detectarea bolii COVID-19 de 80%. În peste 90% dintre cazuri, testul poate raporta corect dacă persoana este infectată sau nu cu SARS-COV-2.
Pacienții trebuie să „aibă încredere” în rezultatul testelor antigen
Astfel, concluzionează cercetătorii de la University College London, oamenii trebuie să „aibă încredere” în acest rezultat şi „să rămână acasă”, în cazul în care testul arată contractarea bolii.
Testele rapide antigen sunt utilizate la o scară largă de către cetățeni, nu doar la locurile de muncă, ci și în unitățile școlare din Marea Britanie.
Folosite în special în aeroporturi, testele rapide oferă un verdict în 30 de minute, însă dezbaterile privind eficiența lor se învârt în jurul a două întrebări: reprezintă ele un dispozitiv revoluționar pentru diagnosticarea precoce a Covid-19 sau sunt instrumente fără precizie care lasă nedepistate multe persoane infectate?
Mai multe studii de specialitate au prezentat, anterior, date diferite, potrivit cărora precizia testelor rapide variază între 11% și 45%. Cercetătorii italieni spun că fiabilitatea testelor rapide pentru detectarea Sars-Cov2 e mai mare de 85%.