Pacienţii, la limita răbdării

Pacienţii, la limita răbdării

În urma campaniei EVZ, numeroşi cititori „au explodat“ şi ne-au relatat cel puţin o experienţă tristă pe care au trăit-o în spitale.

Campania EVZ „Spitalul dăunează grav sănătăţii“ a stârnit reacţii atât în rândul cititorilor, cât şi al oamenilor din sistemul medical.

Primele cazuri prezentate au determinat numeroase persoane să ne sune şi să ne trimită e-mailuri în care ne-au povestit suferinţa şi umilinţa pe care le-au trăit, la rândul lor, în spitalele din România. Amintim că joi am prezentat cazul lui Nicolae Jianu, bărbatul care a rămas orb după ce a fost operat de cataractă în condiţii suspecte.

În ziarul de ieri am scris despre micuţa Miruna, fetiţa care s-a născut cu handicapuri multiple din cauza travaliului prelungit al mamei sale. Tot ieri, cititorii EVZ au aflat cum a murit o femeie din Giurgiu din cauză că personalul de pe ambulanţă a venit nepregătit să resusciteze pacienta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul medical, „în haos“ Discuţiile pe tema „cine este vinovat de ce se întâmplă“ au avut ecou şi în restul presei, cazurile fiind dezbătute, ieri, în talk-show-uri televizate şi în emisiunile de ştiri.

„Poveştile care încep să iasă la suprafaţă sunt urmarea a două lucruri importante: problemele de sistem, de management central, deci de organizare, şi «defectul» uman. Sistemul sanitar a fost atât de frământat şi călcat în picioare 17 ani, atât a mers cu minciuna, încât acum au început să se rupă toate resorturile acelea despre care noi am spus că merg foarte bine“, aprecia, joi seara, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Sorin Oprescu, într-un talk-show realizat la postul Realitatea TV.

Răspunsul unei cititoare la articolul „Micuţa Miruna, mutilată la naştere într-un travaliu prelungit“ completează declaraţia fostului director al Spitalului Universitar din Bucureşti. „Această campanie a început mult prea târziu, după ce rata tragediilor provocate de medici a depăşit limita răbdării populaţiei“, ne-a scris ieri Iulia. Medicii, nemulţumiţi de salarii

Banii sunt principalii ţapi ispăşitori găsiţi atât de cititori, cât şi de medici. Mai exact, banii puţini cu care sunt remuneraţi, oficial, doctorii. Cu toate acestea, au fost cititori care au pus punctul pe „i“. „După un schimb de replici cu o tânără doctoriţă, aceasta m-a întrebat: «Ştiţi ce salariu am după atâţia ani de studii?». Nu ştiam ce salariu are, nu ştiam cât primea zilnic de la pacienţi, dar ce fel de medic eşti când prioritatea o reprezintă banii?“, se întreabă Lia. „Ce legătură au salariile cu faptul că aceste persoane se joacă cu vieţile oamenilor eu nu înţeleg“, adaugă un alt cititor.

Cele trei drame au adus la viaţă poveşti care se doreau uitate de mult timp. „Şi eu sunt mămică de mai bine de doi ani şi pot spune că nici acum nu pot uita clipele de coşmar trăite în maternitate“, regretă Crissu.

Reacţiile nu au întârziat să apară şi din partea doctorilor, care văd campania ca pe o luptă împotriva tuturor medicilor.

„Tot medicii cu bun-simţ se simt prost acum şi cred că în astfel de momente se gândesc să ia în considerare oferte din alte ţări. Spitalele vor rămâne cu medicii împotriva cărora faceţi o astfel de campanie“, ne-a sunat la redacţie, indignat, un doctor. „Sunt medici buni, care nu iau mită şi îşi fac meseria bine şi fără bani“, ne-a mai spus cu regret un medic tânăr din altă ţară care a ales să profeseze în România.

Pacienţii care doresc să ne împărtăşească experienţele lor în spitalele din România, fie ele bune sau rele, ne pot scrie la adresa spital@evz.ro ori ne pot telefona la 021-202.20.44. DREPT LA REPLICĂ Spitalul Witing protestează „Considerăm nejustificată folosirea imaginii Spitalului Witing în articolul «Spitalul dăunează grav sănătăţii». Ar fi trebuit fotografiat cabinetul din Constanţa. De asemenea, această anchetă trebuie să se desfăşoare la cabinetul privat Ana Optimex din Constanţa. Publicarea imaginii spitalului, cât şi menţionarea de 11 ori a denumirii instituţiei sanitare, aduce un grav prejudiciu unităţii noastre.“ „Evenimentul zilei“ face precizarea că titlul campaniei „Spitalul dăunează grav sănătăţii“, anunţat în ediţia din 29 noiembrie al ziarului, nu face referire la Spitalul Witing. Ziarul nostru a dat posibilitatea medicului Mihai Cociu, care lucrează în această instituţie, să-şi expună punctul de vedere.

DIAGNOSTIC EVZ Cazul „Micuţa Miruna“.

Organizarea proastă din spital şi practicile învechite ar putea fi cauzele mutilării micuţei. Decizia de cezariană, care a venit în cazul mamei Mirunei mult prea târziu, nu se poate lua, în cele mai multe situaţii, fără acordul directorului sau al şefului de secţie, lucru care întârzie inutil operaţia. Viitorii părinţi ar trebui să se informeze dinainte în legătură cu politica spitalului sau a doctorului: dacă acceptă sau nu anestezie peridurală sau cezariană în caz de urgenţă. Doctorul ar trebui ales după recomandări numeroase. „Dacă afli că îşi face o practică din a pleca în concediu sau a nu răspunde la telefon exact în momentul naşterii, renunţă la el“, consideră surse medicale. Cazul celor şapte pacienţi rămaşi orbi.

Şapte pacienţi au rămas fără vedere după ce au fost operaţi de cataractă, însă doar unul singur cere socoteală. Mediul nesteril sau serul fiziologic contaminat ar putea fi cauza pierderii vederii pacienţilor operaţi de doctorul Mihai Cociu. Acesta lucrează la Spitalul Witing din Bucureşti şi la o clinică privată din Constanţa. Autorităţile de Sănătate ar putea spune mai sigur care au fost adevăratele cauze, însă ancheta desfăşurată până în prezent s-a rezumat doar la analiza declaraţiilor celor două părţi. Şapte oameni vedeau înainte de această operaţie şi acum sunt orbi, însă nimeni nu le explică ce s-a întâmplat.