Evenimentul Zilei > Actualitate > Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, asistaţi de roboţi în loc de asistente
Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, asistaţi de roboţi în loc de asistente

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, asistaţi de roboţi în loc de asistente

Roboţii stau la căpătâiul bolnavilor devenind asistenţi neobosiţi care nu pot fi contaminaţi. Aceştia sunt de culoare albă şi par ieşiţi dintr-un film futurist.

„Roboţii sunt asistenţi neobosiţi. Nu pot fi contaminaţi, nu sunt niciodată bolnavi”, spune şeful unităţii de terapie intensivă a spitalului Circolo din Varese, în nordul Italiei, copleşit de bolnavi cu coronavirus.

Controlaţi de la distanţă, cei 6 roboţi achiziţionaţi recent de către spital, lucrează cu pacienţii, verificând parametrii vitali sau declanşând proceduri esenţiale pentru menţinerea în viaţă a acestora, grav bolnavi. Roboţii sunt de culoare albă, cu ecrane şi senzori. Toţi par ieşiţi dintr-un film futurist.

Prin controlul de la distanţă al acestor bijuterii electronice, medicii şi asistentele de la acest spital se protejează şi economisesc echipamentul de protecţie. Potrivit medicilor, aceşti micuţi roboţi mai au avantajul că îi fac pe anumiţi pacienţi să zâmbească.

Aflat lângă graniţa cu Elveţia, zona Varese este una din cel mai pitoreşti zone din Lombardia, care acum reprezintă mai mult de jumătate din decesele Italiei. Cu toate acestea, spitalul său a primit mulţi pacienţi din zone greu afectate, cum ar fi Bergamo.

Potrivit Institutului Superior de Sănătate, aproape 10% din cele 120.000 de persoane infectate în ţară aparţin personalului medical. Faptul că au fost achiziţionaţi aceşti roboţi reprezintă o minune pentru corpul medical.

Ordinul medicilor a întocmit o listă cu medicii care au murit de la începutul pandemiei, fără a specifica dacă aceste decese au survenit datorită virusului, notează La Libre Belgique.