După mai bine de patru ani de la adoptarea sa, Australia nu a mai înregistrat o scădere a consumului de tutun, o premieră în istoria sa.
Într-o scrisoare deschisă adresată lui Tedros Adhanom Gehbreyesus, președintele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alianța pentru Drepturile de Proprietate (Propertt Rights Alliance), o organizație care reunește 62 de think tankuri și ONG-uri ale societății civile a cerut să se pună capăt ambajaleor neutre, care sunt „ineficiente” pentru indiferent ce produs.
Alianța a trimis scrisoarea ca răspuns la numărul crescut de măsuri ce impun neutralitatea pachetelor de țigări în anumite țări.
Un „pachet de țigări neutru” este de o singură culoare și nu are nici un fel de element distinctiv de marketing: nici nume de producător, nici marcă. În schimb, de obicei conține celebrele avertismente legate de pericolele la adresa sănătății.
Citând exemplul Australiei, Alianța afirmă că măsura „pachetului neutru” a fost „un eșec usturător”.
„Ultimele date (ale guvernului australian – n.r.) sunt din 2016 și pentru prima oară în 23 de ani nu s-a mai înregistrat o diminuare semnificativă în consumul de tutun între 2013 (12,8%) și 2016 (12,2%)”, afirmă autorii scrisorii.
Costurile generate de pachetele neutre ar fi „enorme” din cauza „pierderii incitării la inovare pentru economie și societate” și a „nerespectării dreptului internațional asupra proprietății intelectuale”, mai arată scrisoarea.
„Drepturile de proprietate intelectuală sunt înscrise în Declarația Universală a Drepturilor Omului: articolul 17 vorbește despre dreptul de proprietate, articolul 19 despre dreptul la libertatea de expresie și articolul 27 despre dreptul de protejare a intereselor morale și materiale.
Din acest punct de vedere, chiar și dacă pachetul neutru ar fi eficace, el ar trebui interzis, căci aceste drepturi sunt inalienabile și nu ar trebui utilizate în scopuri politice”, adaugă autorii scrisorii.
Australia este prima țară care a adoptat pachetul de țigări neutru, cu mai bine de patru ani în urmă. În Europa, măsura a fost adoptată de Franța, Ungaria, Irlanda, Slovenia și Marea Britanie.
Comisia Europeană susține și ea pachetul neutru, respingând ideea costurile exagerate.