Pacea nu este o opțiune! De ce vrea Rusia să ne fie vecină? Video

Pacea nu este o opțiune! De ce vrea Rusia să ne fie vecină?

Un fost imperiu vrea să-și recapete influența și să șteargă umilința prăbușirii. Așa s-ar putea defini cu alte cuvinte, unul dintre motivele care au dus la invazia Rusiei în Ucraina. Profesorul universitar Ștefan Popescu, doctor în relații internaționale la Sorbona face o analiză lucidă a contextului în care s-a declanșat războiul zilelor noastre.

„Prima cauză a acestui conflict este că Rusia după prăbușire a început să-și refacă puterea. Și există o regulă: orice țară care este fostă mare putere și își reface puterea caută să-și reocupe vechiul spațiu în care a exercitat influența. Același lucru s-a întâmplat și cu Marea Britanie, și cu Franța după pierderea imperiului. Se numește spațiu post imperial. Rusia a încercat să-și recapete influența în spațiul post imperial. De partea Occidentului, este clar că după prăbușirea Uniunii Sovietice, Rusia a fost tratată ca o țară învinsă.”, motivează profesorul Ștefan Popescu, care amintește de un moment în care Federația Rusă s-a simțit umilită de lumea occidentală.

„În 1999 când a fost bombardată Serbia, știți foarte bine că Rusia are relații speciale și privește anumite țări, precum Serbia și Muntenegru, ca spații de influență tradițională. În momentul în care Occidentul a decis o acțiune militară împotriva Serbiei, Rusia nu a fost consultată. Ori Rusia atunci, care se găsea într-o situație catastrofală din punct de vedere economic, singurul simbol al puterii era prezența în Consiliul de Securitate ca membru permanent. Ori ignorarea Consiliului de Securitate a Organizației Tratatului Nord Atlantic a fost văzută de Federația Rusă ca o umilință supremă.”a amintit profesorul universitar.

„Rușii au nevoie să se extindă și spre Odessa”

Întrebarea care macină pe toată lumea este unde se va opri Putin? Va dori să ajungă până la Dunăre? Profesorul Ștefan Popescu ne atrage atenția asupra unui scenariu.

„Am o constatare. Armata rusă nu și-a pierdut capacitatea de ofensivă. Sunt convins că vor merge până la îndeplinirea obiectivelor. Sperăm să nu ajungă să aibă frontieră directă cu Republica Moldova și cu România, pentru că cred că ar fi o situație foarte complicată pentru noi. O să vedem ce se va întâmpla cu Odessa, dar fapul că ei ocupă Insula Șerpilor, a menține această poziție acolo, cred că au nevoie să se extindă și spre Odessa.” estimează Ștefan Popescu. „Eu nu cred într-un tratat de pace. Nimeni nu va semna un tratat din partea ucraineană, care să legalizeze pierderea teritoriilor.”, mai este de părere doctorul în relații internaționale.

Scenariul la care visează Occidentul, cel în care poporul rus se revoltă și îl răstoarnă pe Putin este foarte puțin probabil în opinia profesorului Ștefan Popescu, care a arătat că „75% dintre ruși nici măcar nu au pașaport. Nu mai vorbim de sentimentul național rus. Pentru că rușii s-au raportat tot timpul la imperiu.”

Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” cu profesorul Ștefan Popescu, pe canalul de youtube EVZ Capital.