Păcatele vechi ale ex-premierului Filat. De ce a abandonat cursa pentru fotoliul de președinte

Păcatele vechi ale ex-premierului Filat. De ce a abandonat cursa pentru fotoliul de președinteVlad Filat. Sursa foto: Facebook/VladFilat

Republica Moldova. Ex-premierul Vlad Filat nu mai este candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM) la funcția de președinte al Republicii Moldova. Decizia a fost anunțată după ședința Consiliului politic al formațiunii.

PLDM acuză blocaje în justiție

Vlad Filat anunță că este nevoit să renunțe la cursa prezidențială. Într-un comunicat al formațiunii pe care o conduce se menționează că „guvernarea a blocat executarea Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) referitoare la președintele PLDM, Vlad Filat, făcând astfel imposibilă participarea în cursa electorală pentru funcția de președinte al Republicii Moldova”.

„Această acțiune reprezintă un atac direct la drepturile constituționale ale cetățenilor, printre care și dreptul de a alege și de a fi ales, subminând astfel valorile fundamentale ale democrației. PLDM condamnă vehement aceste practici care subminează normele internaționale și valorile europene pe care Republica Moldova s-a angajat să le respecte, poziționând astfel țara noastră într-o zonă de pericol din punct de vedere al democrației. Modul în care guvernarea tratează concurenții electorali și autocrația instaurată în instituțiile statului contravin aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova la valorile civilizațional-europene”, se arată în comunicatul PLDM.

De altă parte, PLDM a încurajat moldovenii să participe activ la referendum.

Vlad Filat în instanţă

Sursa foto: EvZ

Un proces de revizuire cu start și restart

Pe 5 iulie, Completul Curții Supreme de Justiție (CSJ) urma să se retragă în camera de deliberare pentru a se expune asupra cererii de revizuire a procesului în care Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Acțiunea în instanță a devenit posibilă după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că ex-premierul nu a avut parte de un proces de judecată echitabil.

La rândul său, Filat susține că a fost condamnat ilegal și judecat cu „ușile închise”. Acesta cere să fie judecat într-un proces public, care, potrivit lui, îi va asigura respectarea drepturilor fundamentale.

„Instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții Europene din hotărârea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc.”, a scris pe pagina sa de socializare fostul premier.

În luna mai însă, după demisia a doi judecători și o cerere de abținere a președintelui din completul CSJ, a fost reluată cercetarea judecătorească.

Vlad Filat, la pronunţarea sentinţei

Vlad Filat /Sursa foto: EvZ

Patru ani și două luni de închisoare

Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015, sub învinuirea de corupere pasivă și trafic de influență. Parlamentul a votat pentru ridicarea imunității sale, după ce această măsură a fost solicitată de ex-procurorul general Corneliu Gurin. Ultimul și-a fundamentat cererea pe un autodenunț al oligarhului fugar, Ilan Șor.

Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, după patru ani şi două luni de detenție.