După 2000 de ani hotărârea de a-l exila pe marele poet roman Ovidiu a fost revocată de către autoritățile de la Roma

După 2000 de ani hotărârea de a-l exila pe marele poet roman Ovidiu a fost revocată de către autoritățile de la Roma

Consiliul municipal al orașului Roma a revocat săptămâna aceasta hotărârea de a-l exila pe poetul roman Ovidiu din capitala italiană, hotărâre care a fost luată acum mai bine de 2000 de ani.

 

 Propunerea de a abroga ordinul împăratului Augustus, a survenit cu ocazia celei de-a 2000-a aniversări a morții poeteului, la inițiativa  Mișcării ”5 stele” (M5S).

   Consilierii locali ai M5S au spus că doresc "să repare răul suferit" de către Publius Ovidius Naso, numele întreg al poetului, cel mai bine cunoscut pentru poemele sale precum Metamofozele și Arta iubirii. Ovidiu este unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În toamna anului 8 d.Hr., în timp ce poetul se afla pe insula Elba, în mod neașteptat, fără o hotărâre prealabilă a Senatului, Augustus hotărăște exilarea lui Ovidiu la Tomis, pe țărmul îndepărtat al Mării Negre. Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară („relegatio”) și nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”). Motivele exilului sunt până astăzi învăluite de mister. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.  Ovidiu a rămas în orașul Tomis (Constanța) până la moartea sa în anul 17 sau 18 după Hristos, când a trecut în neființă la vârsta de 58 de ani.(ANSA)