Otzi, „Omul ghețurilor”, a folosit o tehnică surprinzătoare pentru tatuajele sale de acum 5.300 de ani

Otzi, „Omul ghețurilor”, a folosit o tehnică surprinzătoare pentru tatuajele sale de acum 5.300 de ani Otzi, omul de gheață, a folosit o tehnică surprinzător de modernă pentru tatuajele sale de acum 5.300 de ani. Sursa Foto: Twitter/X

Cercetătorii au comparat tatuajele străvechi ale lui Otzi cu tatuaje moderne. Acestea au fost realizate cu ajutorul unor tehnici diferite pe pielea unuia dintre autori.

Otzi și tatuajele străvechi

Numeroasele tatuaje ale lui Otzi, „Omul ghețurilor”, au fost realizate printr-o versiune manuală a tehnicii de tatuare folosită de obicei în prezent. Unii cercetători sugerau anterior că acestea ar fi fost făcute prin tăierea pielii sale, potrivit Live Science.

Otzi a murit în Alpii europeni în urmă cu aproximativ 5.300 de ani. Trupul său a rămas mumificat acolo timp de mii de ani, până când a fost descoperit de turiști în 1991.

Atunci, ei l-au descoperit pe o trecătoare montană din apropierea graniței dintre Italia și Austria. De atunci, studiile au dezvăluit multe aspecte ale vieții sale, inclusiv uneltele și armele pe care le purta, hainele și ultima sa masă.

Ne puteți urmări și pe Google News

tatuaje, Otzi

Au existat studii privind cele 61 de tatuaje ale lui Otzi

Deși se spune adesea că acestea au fost făcute prin tăierea pielii și utilizarea de funingine în incizie, nu pare să fi fost așa. Aaron Deter-Wolf, expert în tatuaje antice, care lucrează pentru Departamentul de Mediu și Conservare al statului Tennessee, propune un nou studiu:

„În limitele unei îndoieli rezonabile, acestea sunt tatuate de mână, mai degrabă decât prin incizie", a declarat Deter-Wolf.

Înțepătura manuală presupune străpungerea pielii cu un ac. Această tehnică are unele asemănări cu mașinile moderne de tatuaj, potrivit studiului, publicat pe 13 martie în European Journal of Archaeology.

Cercetătorii au comparat tatuajele lui Otzi cu tatuajele moderne făcute pe piele umană

Acestea au inclus tatuaje realizate prin împunsături manuale, prin incizii, prin lovirea punctelor cu un ciocan - utilizate în mod tradițional în întreaga regiune a Pacificului - și prin tatuare subdermică, care poate folosi un fir pigmentat pentru a „coase" pielea și care a fost realizată în mod obișnuit de popoarele inuite.

Tatuajele moderne au fost realizate pe piciorul lui Danny Riday, un artist tatuator profesionist din Noua Zeelandă și coautor atât al studiului din 2022, cât și al celui mai recent studiu.

Comparația a indicat faptul că niciunul dintre tatuajele lui Ötzi nu a fost format din incizii.

Deter-Wolf a spus că forma liniilor tatuajelor depinde de forma vârfului folosit. Tatuajele lui Otzi par să fi fost făcute cu o „suliță”. Acesta este un instrument pentru găurirea găurilor în piele, de obicei puțin mai mari decât găurile făcute de un ac.

tatuaje, Otzi

Tatuajele nu au un simbolism evident

Spre deosebire de unele tatuaje antice peruane și scitice, tatuajele lui Otzi nu au un simbolism evident. Studiile anterioare au sugerat că multe dintre tatuajele lui Otzi ar fi putut fi terapeutice.

Însă multe dintre tatuajele lui Otzi prezintă linii paralele suprapuse și semne asemănătoare semnelor plus.

Cercetătorii au remarcat că majoritatea tatuajelor lui Otzi ar fi fost acoperite de hainele sale, dar un tatuaj precum o brățară de pe încheietura mâinii stângi ar fi fost vizibil.