OTV şi Realitatea Tv, cele mai multe greşeli gramaticale
- Adam Popescu
- 8 iunie 2010, 21:20
Analiza CNA pentru perioada 1-30 aprilie 2010 arată că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la posturile de televiziune OTV şi Realitatea TV au fost înregistrate cele mai multe greşeli gramaticale, tendinţa generală a numărului de erori atât la radio, cât şi în televiziuni, fiind una de stagnare.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat 12 posturi TV (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24 Plus, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural) şi două posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM) şi, în colaborare cu o echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan" a evidenţiat care sunt cele mai frecvente greşeli gramaticale din media televizată. Cea mai uzitată dintre ele este lipsa celui de-al doilea "i" din forma de plural a unor substantive. Astfel, au apărut cazuri de scriere greşită în enunţuri de tipul "Rromi sărbătoresc!" (forma corectă, "Romii sărbătoresc"), "Nu va fi prezent la funerali" (forma corectă "funeralii") sau "nu ai cum să şti" (forma corectă "nu ai cum să ştii").
O altă greşeală semnalată de CNA şi lingviştii care au realizat monitorizarea este folosirea eronată a lui "r" în radicalul formelor de indicativ imperfect ale verbului "a vrea". Aşadar, în loc de "voiam", "voia" sau "voiau", formele corecte, s-a constatat răspândirea formelor neacceptate de normă "vroiam", "vroia" şi "vroiau".
O boală mai veche, pe care CNA a semnalat-o şi în studiile lingvistice anterioare, este lipsa prepoziţiei "pe" din faţa pronumelui relativ "care" cu funcţie de complement direct, atunci când acesta introduce o subordonată atributivă. S-a observat, astfel, frecvenţa unor construcţii de tipul "din informaţiile care le am până acum", în loc de forma corectă "din informaţiile pe care le am până acum".
"Mai ne corectăm" sau nu "ne mai corectăm"?
De asemenea, în ciuda avertismentelor lingviştilor, nu s-a renunţat nici până acum la "şi" parazitar, folosit din abundenţă şi, de cele de mai multe ori, nejustificat, din dorinţa de a evita cacofonii, de altfel inexistente. Aşa, multe posturi păstrează formele de tipul "sunt chemaţi ca şi martori", în loc de cele corecte precum "sunt chemaţi ca martori".
O altă greşeală frecventă este plasarea semiadverbului "mai" înaintea verbului auxiliar sau a pronumelui formă neaccentuată, rezultând construcţii de genul "cine mai o susţine pe doamna Mincă", în loc de, aşa cum este corect, "cine o mai susţine pe doamna Mincă".
Stil neîngrijit În plan stilistic, un fenomen "îngrijorător" este, potrivit aceleiaşi cercetări, frecvenţa formulărilor vulgare: "turismu' e făcut muci", "să se buricească".
Narcisa Iorga, membru al CNA, a solicitat reprezentanţilor Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române să monitorizeze şi meciuri de fotbal. Ea a făcut referire la expresii precum "a ratat de puţin poarta"/ "a ratat de puţin pe lângă poartă". "Poate aşa reuşim să îndreptăm această eroare", a spus Iorga.
Răzvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, la finalul şedinţei de astăzi, că, la următoarea întrunire a Consiliului, va propune sancţiuni pentru posturile de televiziune şi de radio care vor "excela" în astfel de greşeli.
- În cazul radiourilor monitorizate, la Radio România Actualităţi s-au înregistrat 21 de greşeli de folosire a limbii române, iar la Europa FM - 20.