Fructele de import aveau un nivel ridicat de pesticide. Acestea au fost descoperite de inspectorii Protecției Consumatorului între-un cunoscut lanț comercial din România. Conform procedurilor aplicate în astfel de cazuri, marfa a fost retrasă de la raft.
Fructe de import, retrase din supermarket
Inspectorii ANPC au găsit nectarine pline de pesticide într-un supermarket cunoscut. Aceste fructe erau importate din Turcia și ar fi putut pune în pericol siguranța consumatorilor.
Vineri, reprezentanții ANPC au anunţat că au fost prelevate probe de fructe şi legume provenite din import. Acestea au ajuns în laborator, unde a fost măsurat nivelul pesticidelor pe car ele conțin.
Pericol pentru sănătatea consuma
Probele au fost duse la Institutul de Cercetări Alimentare și au arătat că nectarinele depășeau nivelul acceptat de substanțe. Potrivit ANPC, acestea erau aduse din Turcia și comercializate în magazinele Penny.
„Drept urmare, în data de 25 septembrie 2024, ora 17.00, a fost emis Formularul de notificare obligatorie privind retragerea / rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală cu privire la produsul testat – nectarine cu pulpă galbenă -, motivul descris fiind ‘depăşirea nivelului pesticide’, respectiv a substanţei Imidacloprid”, au anunțat inspectorii de la Protecția Consumatorului.
Fructe retrase din supermarket
Conform deciziei ANPC, acestea au fost retrase din magazine. În total, retailerul avea la raft aproape 25 de kilograme de nectarine pline de pesticide.
„Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor”, a explicat Sebastian Hotca, reprezentantul ANPC.
Inspectorii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe comercianți să respecte regulile privind siguranța cetățenilor. Totodată, aceștia dau asigurări că vor continua verificările în marile magazine.
Mai mult, șefii ANPC au trimis o notificare către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În acest sens, situația va putea fi semnalată mai departe prin Sistemul European de Alertă pentru Produse Alimentare.