După mai mulţi ani de studiu, o echipă de cercetători a Universităţii din Oslo a descoperit ceea ce revoluţionează toate teoriile emise până acum, despre faptul că doar oamenii şi strămoşii noştri hominizi am putea fi capabili să folosim unelte pentru a săpa după hrana aflată în sol.
Această descoperire are implicaţii deosebite în legătură cu comportamentul cimpanzeilor şi a maimuţelor capucin cu barbă care sunt capabile de aşa ceva, potrivit descopera.ro
Echipa condusă de către Alba Motes-Rodrigo a supravegheat comportamentul unei colonii de cimpanzei de la grădina zoologică Kristiansand din Norvegia. Această colonie era formată din 10 membri, dintre care 8 s-au născut în captivitate şi nu mai folosiseră unelte pentru a excava după hrană.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste animale sunt capabile să folosească beţe pentru a săpa după fructele pe care cercetătorii le îngropaseră.
În cea de a doua fază, cercetătorii nu au mai oferit nicun material care ar fi putut să fie folosit pentru a excava. Spre uimirea cercetătorilor, animalele îşi alegeau beţele pe care le rupeau din vegetaţia habitatului pe care ulterior le foloseau la dezgroparea fructelor.
După observaţiile de la grădina zoologică, oamenii de ştiinţă speculează ideea că astfel au procedat şi strămoşii noştri să folosească unelte.