Evenimentul Zilei > Social > ISTORIA, scoasă cu sapa din groapă. Osemintele a trei partizani împuşcaţi de Securitate descoperite de arheologi
ISTORIA, scoasă cu sapa din groapă. Osemintele a trei partizani împuşcaţi de Securitate descoperite de arheologi

ISTORIA, scoasă cu sapa din groapă. Osemintele a trei partizani împuşcaţi de Securitate descoperite de arheologi

Osemintele a trei partizani împușcați de Securitate pe 8 martie 1949 la Cricău, au fost descoperite astăzi în cadrul unei acțiuni de investigații arheologice organizate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

Cel care a coordonat acțiunea, arheologului Gheorghe Petrov, a precizat că rămășițele au fost descoperite într-o groapă comună, la o adâncime mai mică de o jumătate de metrou. Investigația a avut loc în prezența unui procuror militar. Miercuri, osemintele vor fi ridicate de către Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, potrivit Agerpres. 

Unde au fost prinşi de securitate Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu 

Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu au fost prinși de securitate într-o locuință situată sub Piatra Craivii, a avut loc un schimb de focuri de armă, iar trei partizani au fost uciși și alți doi luați prizonieri. Cadavrele celor trei au fost păzite și arătate locuitorilor, ca nu cumva aceștia să se împotrivească regimului instaurat. 

Cercetările de la Cricău au fost efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și științele Naturii din Aiud), alcătuit din Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza.