Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a exprimat, ieri, îngrijorarea cu privire la Acordul Comercial de Combatere a Contrafacerii (ACTA) şi a cerut să se respecte libertatea de exprimare, într-o scrisoare adresată preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, relatează Agerpres.
"Sunt îngrijorată în legătură cu acordul ACTA, care ar putea afecta libertatea de exprimare şi libera circulaţie a informaţiilor în era digitală", a explicat Dunja Mijatovici, reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media.
"Cred ca ar fi constructiv să realizăm o evaluare mai completă a efectelor pe care acordul le-ar putea avea asupra drepturilor fundamentale ale omului, în special asupra libertăţii de exprimare şi a dreptului la viaţă privată în Uniunea Europeană şi nu numai", a adăugat ea în scrisoarea dată publicităţii de OSCE. Protecţia datelor personale
Dunja Mijatovici a subliniat o serie de probleme, între care posibilitatea oferită de ACTA furnizorilor de acces pe internet de a divulga informaţii despre viaţa privată a celor bănuiţi de infracţiuni cu privire la dreptul de autor, fără decizia unei instanţe sau posibilitatea acestora de a face apel.
Mai multe manifestaţii au fost organizate, săptămâna trecută, în Europa, pentru a denunţa pericolele acordului ACTA.
Negociat între Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA este menit să lupte împotriva contrafacerilor de medicamente şi alte produse, dar şi împotriva descărcărilor ilegale de pe internet. CITIȚI ȘI:
- Cehia a suspendat ratificarea tratatului ACTA
- PROTESTE ANTI-ACTA în toată țara: „Sunt un pui de dizident, vreau să folosesc torent”
- ACTA: Revoluţie pe internet. Youtube şi Facebook, în pericol
- ACTA - documentul care ar putea schimba lumea. România, în mijlocul celei mai mari controverse la nivel mondial: cenzurăm Internetul?