George Orwell, scriitorul care a consacrat fraza "Fratele cel Mare te urmareste", a fost el insusi subiectul unei intense supravegheri a serviciilor secrete, reiese dintr-o serie de documente secrete declasificate ieri in Marea Britanie.
Potrivit „The Daily Telegraph”, creatorul celebrului roman „1984”, in care eroului principal ii este supravegheata fiecare miscare de catre autoritatile unui stat totalitar, fusese urmarit tocmai din temerea ca ar simpatiza cu miscarea comunista pe care o combatea in scrierile sale.
Fiecare aspect al vietii lui Orwell a fost cercetat sub lupa MI5, inclusiv comportamentul sotiei sale, Eileen.
Dosare din Arhivele Nationale britanice arata ca Orwell a intrat sub supravegherea autoritatilor britanice din anul 1942, pe vremea cand lucra la BBC.
Un raport intocmit pe 20 ianuarie acelasi an de un anumit sergent Ewing, angajat al Diviziei Speciale a Scotland Yard, cartografiaza cariera lui Eric Arthur Blair - adevaratul nume al lui Orwell - incepand cu 1927.
„A mers in deriva spre Paris si Londra, scriind cateva carti despre experientele sale, sub numele de Orwell. Era practic falit cand a inceput sa lucreze pentru BBC”, nota sergentul Ewing.
Orwell, care in anii ‘20 se considera anarhist, s-a folosit de trista sa experienta de vagabond pentru a scrie prima lui carte, „Fluierand a paguba prin Paris si Londra”.
Viziunea sa politica a alunecat spre socialism in anii ‘30, cand a fost insarcinat de editorul Victor Gollancz sa scrie o carte despre conditiile de trai ale claselor muncitoare din nordul Angliei.
In cele din urma, conducerea MI5 a interpretat diferit raportul lui Ewing, ajungand la concluzia ca Orwell nu are simpatii comuniste.