Ortopedul care vindecă și cu instrumentele lui Dumnezeu. A făcut minuni într-un spital cu un buget de 250 euro și datorii de un milion de lei
- Veronica Bursașiu
- 16 noiembrie 2022, 10:08
Medicul ortoped Sorin Luigi Vesa se află acum în fața unei noi provocări. Recent a devenit directorul medical al Spitalului Orășenesc din Ștei.
Exponent de top al Noii Spiritualităţi, prof.dr Dumitru Constantin Dulcan, neurologul care a scris cartea revoluționară “Inteligența materiei” demonstra, din perspectivă medicală, că în spatele tuturor lucrurile se află Dumnezeu. E și crezul, probabil, al celui mai apreciat medic din Țara Beiușului, ortopedul Sorin Luigi Vesa. Legăturile domniei sale cu spiritualiatea sunt puternice și profunde, țin de fibra sufletului său. Fin intelectual, pe actualul director medical al Spitalului din Ștei îl regăsești în cercul elitelor preocupate de teme religioase, spirituale, dar și de teme care caută răspuns la întrebarea: <cum să contruim România deșteaptă?>.
Student la Teologie
Ca o recunoaștere a ideilor și preocupărilor în spațiul teologie, dr. Sorin Luigi Vesa a avut un mandat de patru ani în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. În acest context mărturisea că
“apropierea dintre științele medicale si spiritualitatea creștină m-au determinat să urmez cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Oradea”.
În urma unui examen susținut recent, în următorii 3 ani, dr. Sorin Luigi Vesa va fi director medical la Spitalul din Ștei. Prestigiul de care se bucură ortopedul în lumea medicală din Bihor e la cote înalte și se regăsește și la nivelul administrației locale. “Implicat activ în toate proiectele pe care spitalul nostru le pregătește, cu expertiza unui mandat de manager de spital, exercitat la Spitalul Municipal Beiuș, directorul Vesa va avea un cuvânt greu de spus în dezvoltarea Spitalului Orășenesc Ștei.Altruist și empatic, cu telefonul deschis pentru pacienți zi și noapte, Omul Sorin Vesa tratează și vindecă, în domeniul medical, și cu <instrumentele lui Dumnezeu>”, e descrierea făcută de primarul Șteiului Iulian Balaj. Concursul de ocuparea postului a fost girat de două personalități ale mediului medical bihorean dr. Carmen Carmen și dr. Daniela Rahotă.
Dr. Sorin Vesa a preluat Spitalul din Beiuș în 2017 „cu un milion de lei datorii, furnizori neplătiți și frumoasa sumă de 1.200 de lei, adică 250 euro, în casă”. Câteva luni mai târziu după preluarea mandatului de la Beiuș, dr. Sorin Vesa a reușit să stingă toate datoriile, să plătească un împrumut și să aibă un sold de 400.000 de lei. Cum a reușit? „În primul rând, prin reorganizarea departamentului de achiziții publice, o activitate complexă prin care s-a reușit reducerea semnificativă a prețului de achiziții.Aceasta în paralel cu creșterea calității, dar și a cantității, accentuez a dublării cantității în cazul medicamentelor și materialelor sanitare. Până în decembrie 2017, spitalul nu a avut niciodată sold. În anii următori, acesta a ajuns până la 1,3 milioane de lei. Dar asta în timp ce am cheltuit din fonduri proprii peste un milion și jumătate. Deci, nu am tot adunat ca să nu cheltuim… Asta s-a întâmplat cu eforturi mari și începând să ne gândim la viitor”, a explicat dr. Sorin Vesa.
Devotat misiunii
Reabilitarea energetică a Staționarului I a fost una dintre prioritățile din mandatul managerului Sorin-Luigi Vesa la Beiuș. La o lună după instalarea în funcție, el a demarat acest proiect în valoare de 12 milioane de lei. Proiectul a presupus inclusiv instalarea de panouri fotovoltaice.
Plecarea dr. Vesa de la conducerea unității spitalicești din Beiuș a fost regretată de către cei care au văzut cu ochii lor transformările prin care a trecut spitalul. “Îi mulțumesc domnului dr. Vesa pentru dăruirea de care a dat dovadă și îl felicit pentru realizările pe care le-a avut la conducerea spitalului pe care a reușit să-l transforme într-unul modern, eficient și cu multe dotări, după mulți ani de lipsuri. Sperăm să se găsească un om, cel puțin la fel de devotat, pentru această misiune”, spune consilierul local Emil Popa.