Ortacul care şi-a pus Crucea de unul singur

Ortacul care şi-a pus Crucea de unul singur

Toader Aioanei, minerul care s-a prăpădit ieri într-o deflagraţie la mina Crucea, din Suceava, avea 42 de ani şi alţi doi până la pensie. Încărcătura pe care o montase i-a explodat în faţă.

Ieri dimineaţă, pe la ora 4.00, la mina de uraniu Crucea din judeţul Suceava s-a dat alarma surdă a unei explozii. Mai erau două ore până când ortacii din schimbul al treilea trebuiau să-şi termine ziua de lucru. O bubuitură i-a înfundat însă şi mai rău în hăul din mină. Toader Aioanei, miner şef, şi echipa lui făceau lucrări de forare, după ce au montat încărcătura explozivă pentru o deflagraţie controlată.

A rămas în spatele colegilor lui, să se asigure că au pus bine o capsă, când bubuitura l-a prins din urmă şi l-a ras într-o secundă. N-a putut scăpa de forţa materialului pirotehnic pe care îl montase singur cu câteva minute înainte. Ionuţ Creţuleac, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, a declarat, aseară, că Toader Aioanei era cu faţa către materialul exploziv în momentul în care a izbucnit deflagraţia.

Colegii lui au fost pe rând la audieri

Ne puteți urmări și pe Google News

La gura minei din Crucea s-au strâns ieri deopotrivă curioşi din sat şi mineri care lucrează la Compania Naţională a Uraniului. În timp ce legiştii scoteau cadavrul lui Aioanei din mină, poliţiştii judiciarişti şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au început o anchetă. Ceilalţi doi care se aflau cu Toader Aioanei în subteran au fost luaţi pe rând la întrebări. "O încercat să-mpuşte prima dată şi n-o cuplat firele să facă scurt, pentru a descărca curentul, şi s-a dus să verifice pe cablu şi, când a ajuns unde o făcut contactul, a explodat", încearcă Florin Moraru, un fost miner, să explice de ce s-a întâmplat nenorocirea.

Primarul dă vina pe miner

Dorin Rusu, primarul din localitatea Crucea, e însă sigur că ieri dimineaţă a fost vorba de o eroare umană. "Nu e uşoară viaţa de miner, să cobori cu colivia 2.300 de metri în inima pământului şi să mai mergi încă doi-trei kilometri, să ajungi la locul de muncă şi să mai dai şi randament. Dacă luăm în calcul că era şi tura de noapte, numai o greşeală a lui trebuie să fi provocat accidentul", a spus Rusu. Ştia însă sigur că a lăsat acasă trei copii mici şi o nevastă care trăiau doar din leafa lui. Peste doi ani, Aioanei şi-ar fi dorit să iasă la pensie, după 20 de ani de subteran.

Anul trecut, în luna mai, primarul povestea, într-un interviu acordat EVZ, că din cei 750 de angajaţi de la mina din Crucea, 40 sunt din localitate. Edilul mai explica de ce, în ciuda radiaţiilor şi a tuturor bolilor pe care le capătă ortacii în subteran, oamenii nu se lasă de mină: "Avem 2.359 de locuitori şi mai bine de jumătate n-au serviciu. Ferească Dumnezeu să închidă mina, că 40 de mineri duc în spate alţi două sute. Nu e pericol deloc. Vitele pasc pe păşuni vecine cu exploatarea de uraniu. Laptele e băut de oameni şi nu a făcut niciodată rău".

Poveşti din subteran

Tura unui miner are şase ore şi se lucrează în trei schimburi. La ieşirea din "şut" se dinamitează, iar alte două ore durează aerisirea galeriilor. După asta, intră o altă echipă de mineri. Un ortac cu vechime ia leafă 2.100 de lei pe lună, cu tot cu sporurile de radiaţii şi de risc. Nimeni nu se teme însă de boală, pentru că, de cele mai multe ori, o familie cu mulţi copii îi aşteaptă acasă. Eugen Tetea, şef de mină la Crucea, are 51 de ani o paradontoză. Nu ştie dacă e de la vârstă sau de la radiaţii. Coboară în subteran în fiecare zi de vreo 24 de ani, din care 15 în mine de uraniu. Are faţa pământie de la minereul negru-gri şi spune că uneori e roşiatică, de la oxidare.

Lista celor 19

La capela minei, construită la 100 de metri sub pământ, 18 nume sunt pomenite, an de an, de Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Din 79 şi până în 2002, 18 ortaci au murit în accidentele din mină. Toader Aioanei va fi numărul 19. Mulţi spun însă că sunt şi mai mulţi care au murit de tineri, din cauza bolilor provocate de materialele radioactive. Nimeni nu-i pune însă în statistici. "Ferească Dumnezeu să închidă mina, că 40 de mineri duc în spate alţi două sute. Nu e uşoară viaţa de miner." DORIN RUSU, primarul localităţii Crucea