Ororile din Alep: regimul lui Assad, Rusia lui Putin și Iranul, pe banca acuzaților pentru măcelărirea civililor sub eticheta de „teroriști” | PULSUL PLANETEI

Ororile din Alep: regimul lui Assad, Rusia lui Putin și Iranul, pe banca acuzaților pentru măcelărirea civililor sub eticheta de „teroriști” | PULSUL PLANETEI

Brutalitate feroce, atrocități și dispariția ultimei urme de umanitate, acesta e comportamentul afișat de Rusia, avidă să dea o lovitură intereselor occidentale, nu să combată vreo formă de terorism în Siria, nici să protejeze în vreun fel civilii.

 Consiliul de Securitate al ONU a fost blocat să voteze propunerea franceză de a desfășura monitori care să supravegheze evacuarea și protejarea civililor din Estul Alepului, controlat de opoziția siriană și subiect al măcelului în ultimele zile. Ambasadorul francez Francois Delattre a spus că prezența monitorilor ar fi evitat ca Alepul să se transforme într-o a doua Srebrenica, locul în care mii de bărbați și băieți musulmani bosniaci au fost măcelăriți în 1995 de forte sârbe. Rusia a blocat prin veto inițiativa.

Președintele american Barack Obama a numit “orori” rezultatele bombardamentului feroce a blocurilor de locuințe, spitalelor, școlilor din Alepul de Est. Apoi populația civilă a fost ținta măcelului comis de miliţiile şiite şi de armata lui Bashar Al-Assad. Iar Germania acuză Rusia pentru participarea sa la distrugerile din estul oraşului Alep: “Rusia, forţele lui Bashar Al-Assad şi luptătorii susţinuţi de Iran sunt responsabile de devastarea părţii de est a oraşului Alep. Masiva distrugere a oraşului a fost posibilă prin participarea militară a Rusiei. De asemenea, Rusia nu a prevenit crimele care au urmat, deşi îi stătea în putere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.

În același timp, ministrul saudit al afacerilor externe, Adel Al-Jubeir, a anunţat expulzarea ambasadorului rus şi suspendarea misiunii diplomatice ruse în regatul saudit, în urma măcelului asupra populaţiei civile din Alep. Diplomaţii ruşi au la dispoziţie 48 de ore să părăsească ţara. Alte state arabe, în primul rând monarhiile din Golf, pot urma exemplul Arabiei Saudite de a expulza ambasadorii ruşi. Dealfel, Germania anunță că sancțiunile împotriva regimului Assad și a Rusiei sunt pe masa, iar Arabia Saudită insistă pentru ca ambii responsabili evidenți (Iranul nu este citat aici) să răspundă în faţa tribunalelor internaţionale pentru genocidul comis și pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă acum prima preocupare a comunității internaționale este salvarea civililor care au fost prinși în Alep de bombardamentele ruse și de măcelul din casă în casă făcut de milițiile șiite, deloc amiabile cu localnicii suniți. Familiile trăiesc noapte la temperaturi de îngheț, fără căldură, firește, și sub bombe, ca în districtul Al-Amiriyah locul de plecare al evacuărilor până vineri, când au fost întrerupte. După ce au stat vineri 9 ore în frig, localnicii au revenit sâmbătă pentru a afla că autobuzele pentru evacuare nu mai vin. Acolo nu mai e deloc mâncare, nici un pic de apă potabilă și situația se înrăutățește în fiecare zi. Din cauza frigului, copii răcesc și sunt decimați mai ceva decât ca urmare a bombardamentelor anterioare. Peste toate, milițiile șiite tâlhăresc și ucid laolaltă suniții rămași în partea orașului ce fusese controlată de rebeli.

Turcia a rimis camioane de ajutoare umanitare sâmbătă în Siria. De asemenea a propus să construiască tot în Siria, în partea pe care o controlează, un oraș de corturi pentru 80.000 de persoane, pentru a sprijini refugiații. În același timp, regimul Al Assad acuză rebelii pentru suspendarea evacuării, în timp ce la Geneva discuțiile ruso- americane au fost suspendate din cauza pretențiilor nemăsurate a părții ruse care încearcă să-și impună doar interesele sale. În schimb, discuții trilaterale ruso-turco-iraniene au loc iar următoarea rundă e așteptată la Moscova. Rebelii asediază satele Fuaa și Kafraya, în nord-vestul Siriei, pe care le evacuează contra evacuării orașelor Madaya și Zabadani în provincia Damasc, pe care le asediază regimul.

După estimările trimisului special al ONU, Staffan de Mistura, în Alepul de Est s-ar mai afla 40.000 de civili și probabil 5000 de luptători ai opoziției blocați aici într-o enclavă încă controlată de rebeli, civili care sunt și ținta bombardamentelor nesfârșite. De joi, Turcia a spus că a primit 90 de răniți din Alep la tratament peste frontieră. Circa 8500 de civili reușiseră să iasă din oraș, între care circa 3000 de luptători, până la blocarea evacuărilor.