Orientul Mijlociu, gata sară în aer

Orientul Mijlociu, gata sară în aer

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, ieri, că a ordonat tiruri de rachete împotriva poziţiilor armatei siriene, după ce rachete ale Damascului au țintit teritoriul israelian. Sirienii spun că au 12 morți în loviturile israeliene. Noua confruntare vine după ce armata israeliană a bombardat, nu demult, poziții iraniene din Siria. Acțiunile aduc, din nou, Orientul Mijlociu la temperatura de fi erbere.

Nu vom tolera tiruri împotriva teritoriului nostru”, a declarat, recunoscând actacul cu rachete, premierul Netanyahu. Într-un comunicat, armata israeliană a indicat că „face responsabil” regimul sirian pentru „orice acţiune împotriva Israelului”.

Bombardamente, fără menajamente

Potrivit aceleiaşi surse, inițial, două rachete au fost trase spre Muntele Hermon, pe Platoul Golan, sâmbătă noapte, dintre care una a fost „localizată pe teritoriul israelian”. Drept răspuns, armata israeliană a atacat „două baterii de artilerie siriene, un număr de posturi de observaţie de pe Înălţimile Golan şi o baterie de apărare aeriană SA-2”. Anterior, la Damasc, o sursă militară siriană a declarat că apărarea antiaeriană a armatei siriene a intrat în acţiune, duminică în zori, împotriva unor „rachete inamice” trase din Israel spre „poziţii” la sudvest de Damasc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raiduri preventive

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat la rândul său că „depozite şi poziţii” unde sunt staţionate forţe siriene, forţe iraniene şi combatanţi ai mişcării libaneze Hezbollah, aliaţi ai Damascului, au fost luate ca ţintă în regiunea Kesswa. Situată la sud-vest de capitală, această zonă a fost vizată de mai multe ori în trecut. De la începutul conflictului din Siria, în 2011, Israelul a efectuat dese raiduri împotriva militarilor lui Bashar al-Assad, dar şi a aliaţilor acestuia, trupe ale Iranulul şi luptători Hezbollah, marii săi inamici.

Israelul, împotriva ingerinței Iranului în Siria

Ultimele lovituri aeriene efectuate de Israel în Siria s-au petrecut pe 17 mai. Apărarea antiaeriană siriană a intrat atunci în acţiune pentru a intercepta „ţinte inamice” care vizau sudul Siriei. În context, amintim că Israelul a declarat deseori că nu va lăsa Siria să devină un cap de pod al Teheranului. Printre altele, în septembrie 2018, un avion militar al Rusiei, aliata Damascului, a fost doborât accidental de apărarea antiaeriană siriană, intrată în acţiune pentru a bloca tiruri israeliene. Golanul a fost cucerit de Israel în 1967 din motive strategice, dar și pentru resurse, în zonă găsindu-se apă din belșug. Ulterior, în 1981, Înălțimile Golan au fost anexate de Israel. ONU consideră și astăzi că platoul este un „teritoriu ocupat ilegal”.

 

Iranul amenință cu prețul petrolului

Navele militare americane din Golf sunt în raza de acțiune a rachetelor iraniene, a declarat, ieri, un consilier militar superior al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei. Acesta a mai spus că orice conflict între cele două țări ar arunca prețurile petrolului la peste 100 de dolari pe baril.

Iranul și Statele Unite au fost atrași într-o confruntare mai încinsă în ultima lună, la un an după ce Washingtonul a ieșit dintr-o înțelegere semnată de Iran și puterile globale pentru a reduce programul nuclear al Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. Washingtonul a reafirmat sancțiunile anul trecut și le-a reconfirmat în luna mai, cerând tuturor țărilor să oprească importurile de petrol iranian. Yahya Rahim Safavi, un consilier militar superior al lui Khamenei, a declarat: „Americanii sunt pe deplin conștienți de faptul că forțele lor militare (în regiune) se află în raza de acțiune a rachetelor Iranului, iar marina americană și străină în Golful Persic se află în raza de acțiune a rachetelor de la sol ale Gărzilor Revoluționare”. „Primul glonț tras în Golful Persic va împinge prețurile petrolului la peste 100 de dolari. Acest lucru ar fi insuportabil pentru America, Europa și aliații americani precum Japonia și Coreea de Sud”, a declarat Safavi.

 

Atac cu mașină-capcană, în Libia

Cel puțin 18 persoane au fost rănite după ce două maşini capcană au explodat în apropierea unei unităţi militare din orașul Derna de pe coasta estică a Libiei. Locuitorii au declarat că mașinilecapcană au vizat o unitate militară numită Bulahati aparținând forțelor estice ale Armatei Naționale libiene (LNA), situată în centrul orașului. „Am auzit prima explozie, dar am crezut ca au fost focuri de artificii, apoi am auzit-o pe cea de-a doua”, a declarat un localnic pentru Reuters.

„Am găsit oameni în jurul unității militare Bulahati și pe cer se vede un nor de fum negru imens. Apoi am descoperit că erau mașini capcană”, a adăugat un altul.