O înțelegere nucleară între Iran și puterile mondiale ar putea duce la o reacție puternică a țărilor arabe pentru a contracara expansiunea regimului șiit, înainte ca acesta să producă bomba nucleară.
Nu poate fi o coincindență că puterile sunnite din zonă și-au unit forțele militare pentru a stopa ofensiva rebelilor Houthi în Yemen, sprijiniți de Iran, scrie Jerusalem Post. În același timp, este vorba de un semnal puternic transmis Teheranului să nu se amestece în treburile arabe.
Interesant, sprijinul american pentru alianța arabă condusă de saudiți în Yemen ar putea constitui o lovitură dură pentru regimul de la Teheran, care ar putea „consolida vechea idee iraniană că în americani nu poți avea niciodată încredere”, se arată într-un raport al MEMRI (Middle East Media Research Institute).
În orice caz, liderii arabi stau ca pe ace în așteptarea rezultatelor negocierilor dintre Iran și puterile mondiale.
Simon Henderson, membru în colegiul Baker Institute și director al Gulf and Energy Policy Program la Washington Institute, a declarat pentru Jerusalem Post că Arabia Saudită își dorește foarte mult ca negocierile să eșueze:
„Asta ar demonstra că negocierile au fost doar o pierdere de vreme și că Statele Unite s-au lăsat păcălite.”
Henderson crede că dacă se ajunge la un tratat, „saudiții vor încerca să egaleze capacitățile nucleare iraniene”.
Iar dacă termenul pentru negocieri va fi din nou prelungit, a adăugat Henderson, „Arabia Saudită va încerca să dezvăluie și să contracareze înșelătoria Iranului în Yemen, Irak sau aiurea”.
O analiză a co-editorului de la Gulf News arată ce se va întâmpla în cazul în care se ajunge la o înțelerere între Iran și puterile mondiale:
„Un acord nuclear va determina statele arabe să ia măsuri directe, așa cum o fac acum cu operațiunea Storm and Resolve în Yemen.”
Afirmând necesitatea unei politici de forță arabe față de Iran, ministrul saudit al Apărării, prințul Muhammad Bin Salman, i-a spus unui congressman american, care a vizitat Riadul, că țara sa are nevoie de mai multe arme pentru a putea contracara Teheranul.
După întâlnirea cu ministrul saudit, congressmanul republican de Florida, Vern Buchanan, l-a întrebat pe acesta ce părere are despre negocierile asupra programului nuclear iranian.
Ministrul de 35 de ani a răspuns:
„În Iran nu poți avea încredere.”
Congressmanul a relatat:
„Ne-a întrebat de ce negociem cu iranienii, când ei sunt responsabili de creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu.”
Prințul a mai spus că „Arabia Saudită are nevoie de mai multă asistență militară americană pentru a combate creșterea influenței Iranului în regiune”.
Buchanan a adăugat:
„L-am întrebat pe prinț ce părere are despre negocierile dintre Statele Unite și Iran, iar el a răspuns că nu crede că Statele Unite nu tratează cu seriozitate amenințarea reală pe care o reprezintă Teheranul.”
Mordechai Kedar, directorul la Centrul de Studii pentru Orientul Mijlociu și Islam, a declarat pentru Jerusalem Post că statele sunnite nu vor aștepta cu mâinile încrucișate încheierea unui acord nuclear pentru a acționa agresiv, după cum se vede și în Yemen.
În fața posibilității unui Iran nuclear, Kedar a afirmat:
„Arabia Saudită va cumpăra bomba nucleară de la Pakistan imediat ce Iranul va fi în stare să realizeze și el o asemenea armă.”
Analistul a mai apreciat că Iranul va încerca să ațâțe comunitățile șiite din Arabia Saudită și Bahrain, fără a mai menționa că în Irak, Siria, Liban, Afganistan și chiar în Europa există focare de tensiune între comunitățile sunnite și șiite, care ar putea fi întețite și folosite strategic.