În ultimele luni, s-a remarcat o întețire a presiunii puse pe Orientul Mijlociu, similară cu alte momente ale istoriei de concurență între marile puteri SUA și Rusia. Totuși, situația din Siria este mult mai greu de înțeles decât pare, poate, la o privire istorică de ansamblu. Controlul exercitat de președintele sirian Bashar al Assad, decăderea Statelor Unite din poziția de „polițist al lumii” și ascensiunea președintelui rus Vladimir Putin demască un joc complex de putere.
Analistul politic israelian, Attila Somfalvi, un jurnalist desăvârșit, a comentat, pentru Flux24, situația unică pe care o observăm în Siria.
Premisa pe care o aduce în discuție moderatorul site-ului Ynet.co.il este legată de imposibilitatea de a înțelege contextul Orientului mijlociu, din perspectiva Europei. Regimul brutal al lui Bashar al Assad a schimbat pe veci soarta Siriei, trecută prin foc și sânge de războiul civil extins deja de șapte ani, care a produs moartea unor sute de mii de oameni și a condus la o marea criză a refugiaților. În acest context, niciun atac al forțelor vestice, oricât de puternic, nu are cum să mai schimbe situația, subliniază jurnalistul.
Motivul invocat are legătură cu fostul președinte american, Barrack Obama, al cărui eșec pe plan internațional a contribuit în mod decisiv la crearea acestui context oribil. Puterea din trecut manifestată de SUA a fost înlocuită cu o „bâlbâială”, comentează analistul politic, dându-i ocazia perfectă lui Vladimir Putin să se remarce în Orientul Mijlociu. Ca protector al lui Assad, Putin îl salvează, practic, pe dictatorul sirian de la moarte sigură.
Acum, orice încercare de intimidare a Kremlinului pe plan internațional, fie ea și sub forma bombardamentelor pe care le-am văzut, sâmbătă, din partea americanilor, britanicilor și francezilor, este sortită eșecului. Trupele lui Putin sunt acolo pentru a rămâne, iar acest lucru devine din ce în ce mai evident atunci când ne amintim că actualul șef de la Casa Albă, Donald Trump, vrea să își retragă soldații din Siria, arată Attila Somfalvi.
În acest caz, Obama nu mai are nimic altceva de făcut decât să își returneze premiul Nobel pentru pace, câștigat cu ani în urmă, dar nici actualul șef de stat nu stă mai bine. Practic, amândoi lasă Orientul mijlociu pe mâna statelor apropiate lui Putin, Siria și Iran, continuă jurnalistul.
Doar o reîntoarcere în forță a americanilor poate salva Israelul și statele arabe aliate SUA de radicalismul religios promovat de la Teheran și de mâna de fier a lui Putin, încheie analistul politic.
Analiza în original făcută de Attila Somfalvi poate fi citită, în întregime, AICI.