Orfelinatele din România, filmate cu camera ascunsă de ducesa de York | VIDEO
- Adam Popescu
- 7 noiembrie 2008, 15:00
Copiii din centrele de plasament din România sunt protagoniştii unui film care a apărut aseară la un post de televiziune britanic.
Fosta membră a familiei regale britanice Sara Ferguson, ducesă de York, şi fiicele ei, au realizat un documentar, filmat inclusiv cu camera ascunsă, în orfelinate din Bucureşti, anunţă RTV. Filmul, intitulat "Ducesa şi fiicele: misiunea lor secretă", prezintă imagini şocante cu copiii instituţionalizaţi în centrele Sfânta Maria şi Crinul Alb.
Ducesa a fost în România de trei ori, ultima dată în urmă cu doar o lună. Sara Ferguson spune că a venit la Bucureşti impresionată de unele materiale văzute la televiziune acum trei ani şi că a vrut să vadă dacă între timp s-au făcut schimbări în bine.
Ducesa a spus că orfelinatele nu arătau la fel de rău ca după căderea regimului lui Ceauşescu, în urmă cu 19 ani.
Copiii de la orfelinatul Marin Pozan erau legaţi de paturi în unele momente, deoarece, aparent, legea din România permite acest lucru, în cazul în care copilul reprezintă un pericol pentru el sau pentru ceilalţi minori.
Ducesa de York a spus că problema nu sunt instituţiile, ci mentalitatea, potrivit căreia un handicap este ceva ruşinos, care trebuie ascuns. Reacţia autorităţilor
Secretarul de stat de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), Mariela Neagu, a declarat astăzi, după ce a vizitat Centrul Crinul Alb, din sectorul 3 al Capitalei, care apare în documentarul ducesei de York, că demersul jurnalistic nu este unul echilibrat şi obiectiv întrucât prezintă şi date eronate. Potrivit lui Neagu, după anul 2005, când centrul a fost preluat de Direcţia Generalã de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul 3, au fost îmbunătăţite condiţiile din instituţie, au fost deschise patru săli de recuperare şi a crescut numărul persoanelor calificate care lucreazã acolo.
Ea a recunoscut însă cã centrul din sectorul 5 nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru oferirea de servicii de protecţie pentru copii, ANPDC cerând închiderea instituţiei încã din decembrie 2007.
"Nu sunt condiţii optime pentru copii şi am recomandat închiderea acelui centru, autoritãţile locale luându-şi angajamentul cã vor face acest lucru. Şi deşi acolo e în curs de amenajare un centru maternal, situaţia copiilor de acolo nu a fost încã lãmuritã, astfel încât ei sunt în continuare acolo", a declarat Mariela Neagu.
Neagu a criticat filmul lui Ferguson deoarece a folosit, din nou, cifra de 10.000 de copii abandonţi anual în România, deşi, potrivit datelor înregistrate de ANPDC, cifra realã ar fi de aproximativ 1.700.
În ceea ce priveşte legarea unor copii, invocatã în materialul prezentat de postul ITV1, Neagu a precizat cã aceastã procedurã este prevãzutã de Legea Sãnãtãţii Mintale şi poate fi aplicatã în situaţii excepţionale, pentru cel mult patru ore pe zi, pentru a evita automutilarea sau rãnirea celorlalţi copii.
Ducesa se dădea drept un potenţial donator
Sarah Ferguson a admis că s-a simţit ciudat atunci când a trebuit să îşi pună o perucă pentru a-şi ascunde identitatea astfel încât să poată intra în orfelinat cu camera ascunsă.
Pentru a avea acces înăuntru, Ferguson le spunea celor de la orfelinate că ar fi interesată să facă o donaţie pentru copiii din instituţiile respective.
Documentarul a prezentat şi orfelinate din Turcia. Oficialii de la Ankara au acuzat-o că a vrut să strice imaginea ţării pentru a o împiedica să intre în Uniunea Europeană, însă ducesa a răspuns că nu este o persoană politică şi că îi pare rău dacă a creat neplăceri.
Sarah Ferguson a fost însoţită de fiicele ei, prinţesele Beatrice şi Eugenie, iar documentarul a fost realizat în colaborare cu jurnalistul Chris Rogers.