Varza călită este unul dintre cele mai îndrăgite preparate din bucătăria românească. De altfel, pilaful este la fel de îndrăgit de români și este pregătit cu ciuperci. Puțini știu că există un fel de mâncare în care cele două se combină într-o fuziune de arome. Orezul cu varză are un gust deosebit și poate fi servit cu murături sau ardei iute.
Orez cu varză. Cina perfectă din perioada Postului
Pentru a-l prepara poți măsura orezul cu ajutorul unei căni, iar cantitatea de varză poate fi adăugată în funcție de preferințe. De asemenea, este important să pui cât mai multă ceapă, care va îndulci preparatul. Ingredientele de care vei avea nevoie:
- 1 cană de orez
- 6 cepe
- 1 jumătate de varză
- 2 morcovi
- sare
- piper
- o legătură de pătrunjel verde
- 3 linguri de ulei
Mod de preparare
Ceapa și morcovii se curăță și se toacă mărunt, iar apoi se pun la călit în ulei. Între timp se toacă și varza, care poate fi adăugată în cratiță când ceapa a devenit sticloasă. Se adaugă o cană de apă și se lasă la fiert pentru un sfert de oră.
Orezul se spală în două ape și se adaugă peste legumele fierte pe jumătate. Se completează cu apă și se lasă la foc mic. Pentru a obține un preparat cremos, este esențial să folosești orezul cu bob lung. Se adaugă sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt.
Orez cu varză, un deliciu pentru zilele de Post
După 20 de minute la fiert, cratița se ia de pe foc și se introduce la cuptorul încins la 200 de grade.
Preparatul se poate savura cu murături asortate sau ardei iute. Acest fel de mâncare poate fi pregătit și cu macaroane fără ou, care se găsesc în multe supermarketuri, mai ales în perioada postului.
Pastele se pun la fiert separat, iar apoi se adaugă peste legumele călite împreună cu varza tocată.